Snabb utveckling i svensk ekonomi

Den svenska ekonomin har utvecklats snabbare än många andra länders under den senaste tioårsperioden, enligt en ny rapport från den internationella konsultfirman McKinsey.

Produktivitet och tillväxt ligger i topp, men för sysselsättningen har det inte gått lika bra, säger Claes Ekström på konsultfirman McKinsey, som publicerade en likadan rapport 1995. 

– Det är också drivet då också egentligen ett trendbrott i svensk ekonomi, där vi tidigare såg fallande välstånd under många decennier, när vi nu har rört oss i linje med omvärlden, säger Claes Ekström på konsultfirman McKinsey. 

Det har gått bra för svensk ekonomi sedan 1990-talskrisen.  

Rasade i välståndsligan
Då, för 10 år sedan, rasade Sverige i välståndsligan och tillväxtligan. Nu har det skett en återhämtning, och fallet har dämpats och Sverige har klättrat några pinnhål på OECD:s tio-i-topplista, eller snarare tjugo-i-topp-lista, till 13:e plats nu. 

– Sverige har visat att vi vågade gå före när det gällde avregleringar och få upp effektiviteten i en stor del av ekonomin. Nu finns det nya områden som vi måste ta tag i, och vi kan inte vänta, säger Claes Ekström. 

Jobbskapande sämst
Det som svensk ekonomi har varit sämst på under 10-årsperioden är jobbskapande. Mellan 1992 och 2003 minskade den svenska sysselsättningen med 3,1 procent.  

I Storbritannien, Frankrike och Norge ökade sysselsättningen med ungefär fyra procent under samma period. 

Skillnaden i förändringarna motsvarar mellan 400 000 och 500 000 nya jobb i Sverige, enligt rapporten. 

Vinnarbranschen, då som nu, är fordonsindustrin. 

– Hemligheten är att vi har jobbat stenhårt med produktiviteten, och då har man också följdkonsekvenser som innebär att man måste oerhört med produktutveckling, skapa nya produkter, som skapar full sysselsättning i utnyttjandet av kapaciteterna i våra fabriker, som skapar nya kunder, vi får sälja mer, högre omsättning, säger Volvo personvagnars styrelseordförande Hans-Olov Olsson. 

Skapar det nya jobb också? 

– Det har skapat nya jobb för oss, både i Torslanda och runt om i Sverige, i Skövde, Olofström och i Köping, säger Volvo personvagnars styrelseordförande Hans-Olov Olsson.  

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista