Polisinsats efter supporterbråk.

Supporterbråk ökar enligt polisen

Det har varit bråkigt och stökigt kring de flesta matcher sedan fotbollsallsvenskan drog igång för en dryg månad sedan. Det har bland annat handlat om slagsmål, misshandel och fönsterkrossning. Enligt supporterpolisen har bråken kring matcherna ökat det senaste året.

Senast på söndagen greps ett hundratal personer i Göteborg efter bråk mellan supportrar före matchen mellan Gais och Djurgården.

– I år har det ökat runt matcherna, tycker jag. Man bråkar både långt från arenan, och sedan ser vi tendenser att det är rörigt och interna stridigheter mellan supportrarna även inne på läktarna, säger Hans Löwdahl, supporterpolis i Stockholm.

Redan för ett år sedan befarade Hans Löwdahl och hans kolleger att supporterbråken skulle öka, men det är först i år som man märker en tydlig ökning, precis som i många andra europeiska länder.

Mode slåss i grupp
Att det sker just nu tror Hans Löwdahl beror på att det har gått nåt slags mode i att slåss i grupp, inte bara i fotbollsvärlden, utan även bland politiska grupperingar och i skolan. De som slåss blir också fler.

– Utvecklingen går mot att det är mer och mer sådana som bråkar i vardagen, de får följa med och bråka även vid matchtillfällena. Man plockas från skolmiljön, vissa plockas naturligtvis från läkaren, men man är en dokumenterat duktig fighter, säger Hans Löwdahl.

Håller inte med
Många av supporterklubbarna som Ekot har talat med håller inte med Hans Löwdahl om att bråken har ökat.

Men Gustav Törngren, pressansvarig för Djurgårdens Järnkaminerna, erkänner att man har problem med vissa supportrar.

– Vi har ett antal supportrar som är djurgårdare och älskar Djurgården, men också gillar att slåss. I den mån är det naturligtvis ett problem, därför att varken Djurgården eller Järnkaminerna står för våld, säger Gustav Törngren.

Tror inte på uteslutning
Gustav Törngren tycker att det är viktigt att tydligt ta avstånd från våld, däremot tror han inte på att utesluta dem som slåss.

Polisbevakningen av de allsvenska matcherna kostar många miljoner varje år. Bara i Stockholm blev totalkostnaden 2005 drygt 14 miljoner kronor.

Inte längre bara i storstäderna
De flesta bråken sker idag utanför arenorna, och fenomenet med så kallade firmor, alltså supportar som bara är ute för att slåss, är inte längre bara ett storstadsfenomen, säger Hans Löwdahl.

– Nej, det är det inte, däremot så kommer kanske inte ett lag med få risksupportrar, de kan ju inte åka till Stockholm och hitta på något, för att här har vi kanske en samling på 100-150 man, medan de har 15-20 man, men det är ett stort problem för dem.

– När de åker till en annan liten ort, har de två stycken 15-20-mannagrupper som slåss, säger Hans Löwdahl, supporterpolis i Stockholm.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista