Bodström: Huliganlag bör användas mer

Justitieminister Thomas Bodström håller med om att det fotbollsrelaterade våldet i år ökat. Han anser också att idrottsklubbarna borde använda den så kallade huliganlagen mer.

– Nu har det bara gått några omgångar, men det har ju redan varit en del händelser, och det är oroväckande, naturligtvis, när vi ser det redan efter några omgångar, säger justitieminister Thomas Bodström.

Den så kallade huliganlagen kom förra året och innebär att klubbar eller förbundet kan ansöka hos åklagare om att portförbjuda vissa supportrar från arenorna om de misstänks begå brott inne på arenan.

Maximalt sex månader
Tar de sig ändå in, gör de sig skyldiga till brott som kan ge maximalt sex månaders fängelse. Hittills är det bara ett fåtal supportrar som har blivit portförbjudna från arenorna. Och nu säger alltså Thomas Bodström att lagen borde användas mer.

– Många gånger handlar det om att utnyttja de lagar som finns. Här har vi en ny lag, och den har, tycker jag, inte använts på det sätt som den kan användas, även om det har gjorts en del anmälningar.

– Jag tror att det är viktigt att man får den prövad på flera olika situationer, därför att den ger stora möjligheter för klubbarna att se till att personer inte är välkomna om det är risk att de begår brott. Och då handlar det om att springa in på plan, skrika saker från läktarna, rasistiska tillmälen och många andra saker också, säger justitieminister Thomas Bodström.

Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer håller med om att lagen skulle kunna användas mer även om han ser en hel del praktiska problem med att kunna höra om någon skriker rasistiska tillmälen på läktaren.

Polisen bör få anmäla
Men framför allt vill Hellströmer att inte bara klubbarna utan även poliser ska kunna anmäla supportrar så att de portas från arenorna.

Genom detta kommer man också till rätta med stökiga supportrar på stan som bara polisen och inte klubbarna ser, resonerar Hellströmer.

– Alternativt att polisen skulle få ge information och underlag till klubben. Då kommer man naturligtvis i en ansträngd situation när det gäller sekretessfrågor, säger Sune Hellströmer.

– Frågan är om det inte vore bättre att polisen också fick göra anmälan, så vi slapp den här moment 22-situationen när det gäller det som händer utanför arenorna, där ingen sitter på möjligheten att gå till åklagare och få lagen tillämpad, säger Fotbollförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista