Fortfarande lågt intresse för friår

Intresset för att ta ett friår, ett års ledighet med minskad lön, är fortfarande svalt. Omkring 1 500 friårplatser står outnyttjade och de 14 000 platser som regeringen har avsatt pengar till i år kommer inte att fyllas.

– Ända sedan i höstas har det successivt stabiliserats på en nivå runt 12 000. Jag tror att det är så att friårsreformen stannar på en nivå på ungefär den storleksordningen, säger Lars Sjöström, ställföreträdande generaldirektör på Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams.

Trots ett stort intresse när friåret infördes i januari förra året svalnade det redan efter sommaren. Och enligt Ams har trenden aldrig vänt uppåt igen.

Var femte plats outnyttjad
I exempelvis Skåne, där 20 procent av friårsplatserna är outnyttjade, satsade man i februari på en annonskampanj för att få fler att ta friår.

Men fortfarande är intresset mycket lägre än förra året, säger biträdande länsarbetsdirektör Henrietta Stein.

– Under det andra halvåret 2005 hade vi slut på platserna i väldigt många kommuner i länet och vi tvingades att säga nej. Men i år har vi utrymme för fler platser vad vi kan se just nu. Intresset är väl generellt lite för lågt, säger Henrietta Stein.

Regeringen har i år avsatt två miljarder kronor i år för att antalet friårslediga i genomsnitt ska vara 14 000 personer.

Blir det färre, runt 12 000 som Ams nu tror, kommer pengar som egentligen skulle ha använts till friårslediga gå till andra arbetsmarknadspolitiska program.

Mindre pengar i plånboken
Under ledigheten får de friårslediga 85 procent av den ersättning de skulle ha fått om de haft a-kassa.

Lars Sjöström på Ams tror att det låga intresset kan bero på att många som funderat på friår nu insett att det blir mindre pengar i plånboken.

– Det är mycket troligt att det är många personer som när man har satt sig in i villkoren för friåret har funnit att det kanske inte var så attraktivt ur ekonomisk synpunkt som man hade trott från början, säger Lars Sjöström.

Främst kvinnor tar friår
Det är främst kvinnor som har tagit friår, över 70 procent idag.

När det gäller de vikariat som uppstår efter friårslediga var tanken att de först och främst skulle erbjudas till långtidsarbetslösa, funktionshindrade och utlandsfödda.

Men andelen vikariat som gått till någon från de prioriterade grupperna har sjunkit, från nära hälften av vikariaten för ett år sedan till bara var tredje vikariat idag.

Lars Sjöström tycker det är acceptabelt.

– Det är önskvärt att det skulle vara högre men det är också så att det är ett sammansatt uppdrag. Vi måste se det både utifrån den som lämnar friårsansökan och utifrån vikarien, säger han.

Christer Johansson
christer.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista