Ryssland vill bygga ut kärnkraften

40 nya kärnkraftverk eller motsvarande två nya atomkraftverk per år. Det är den ryska ambitionen för de närmaste 25 åren. Även Ukraina har planer på nya kärnkraftverk, 15 de närmaste 20 åren. Kärnkraften anses fortfarande vara ren och säker, trots Tjernobyl.

– Vad finns det för alternativ, jag ser då inga, säger Leonid Porfinov, ukrainare och politiskt aktiv i Julia Tymosjenkos partiblock.

Han var med om Tjernobylkatastrofen för 20 år sedan. Men det som hände då har inte gjort honom negativ till kärnkraft. Och så är det bland många som lever i Ukraina, Ryssland och Vitryssland.

15 nya i Ukraina
I Ukraina planeras 15 nya kärnkraftverk de kommande åren för att ersätta gas och kol. Ryssland vill samarbeta med Ukraina och Kazakstan när det gäller uran och kärnbränsleavfall.

Ryssland ärvde 80 procent av den sovjetiska kärnkraftindustrin, men har bara hälften av det uran som behövs för att tillverka kärnbränsle. Ryssarna vill köpa uran från Kazakstan och samarbeta med Ukraina om anrikningsanläggningar och avfall.

Två nya per år i planeras i Ryssland
Ryssland har 31 reaktorer i tio kärnkraftverk och vill bygga 40 nya reaktorer fram till 2030, en utbyggnad som skulle kräva två nya reaktorer per år.

Av de kärnreaktorer som är i drift idag i Ryssland är elva av RBMK-typ. De finns i Sosnovy Bor utanför S:t Petersburg och i Smolensk. De är miljöfarliga och bör bytas ut.

Miljöaktivister invänder
Men miljöaktivister har svårt att göra sig hörda i Ryssland. De invänder mot kärnkraftsutbyggnaden på grund av att kärnbränsleavfallet hanteras illa.

Nyligen kom utbränt kärnbränsle i en amerikanskfinansierad hemlig tåglast från Uzbekistan till Zhelenogorsk i Krasnojarskområdet. 2009 ska här lagras och upparbetas 38 000 ton avfall. Bulgariskt kärnbränsle når också hit.

I sibiriska Seversk har stora mängder radioaktivt avfall lagrats under jord och läckt ut i grundvattnet. I uralska Mayak måste hela byar flyttas för att kärnbränsleavfall förgiftat vattendrag och sjöar.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se


Fler artiklar om kärnkraften i Europa

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".