Ingen enighet om Iran på ministermöte

De permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd har misslyckats med att hitta en lösning på krisen kring Irans urananrikning.

Utrikesministrarna för FN:s säkerhetsråds permanenta medlemmar kunde trots över två timmars förhandlingar under natten mot tisdagen inte komma överens om en gemensam linje gentemot Iran. 

På hotell Waldorf Astoria i New York har USA:s utrikesminister Condoleezza Rice varit värd för sina kollegor. Med på mötet var Sergej Lavrov från Ryssland, Li Zhaoxing från Kina, Philippe Douste-Blazy från Frankrike och Margaret Beckett från Storbritannien. Med på mötet var också Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier och Javier Solana från EU. 

Middagen försenades
Förhandlingarna skulle pågå en halvtimme för att sedan övergå i middag. Men middagen försenades i drygt två timmar. Utrikesministrarna satt på soffor i presidentsviten endast åtföljda av sina tolkar. Inga rådgivare fick vara med.

USA vill ha en skarp formulering i FN:s säkerhetsråds nästa resolution om Irans anrikning av uran, med hänvisning till kapitel sju i FN-stadgan, som ytterst kan innebära militärt ingripande.

Innan mötet inleddes varnade Kinas FN-ambassadör för att det finns en stor risk att en alltför skarp resolution kan leda till krig.

Brev till Bush
Utrikesminister Rice redogjorde på mötet också för det 18-sidiga brev som president Mahmoud Ahmadinejad på måndagen skickade till president George Bush om att söka nya öppningar i det spända läget mellan länderna. Brevet öppnades av president Bush ombord på presidentplanet Air Force One.

Utrikesminister Condoleezza Rice säger dock att brevet inte innehåller några nya förslag i de avgörande frågorna kring Irans urananrikaning utan mest är en betraktelse över USA:s och Irans historiska relationer.

Amerikanska specialbomber
USA och Iran har inte haft några diplomatiska förbindelser sedan 1980. Det finns nu politiker i USA som anser att det skulle vara klokt att föra direkta samtal med Iran. Men den officiella linjen från Vita Huset är att öka trycket och visa att USA menar allvar.

Den andra juni kommer USA exempelvis att genomföra ett prov i Nevadaöknen som syftar till att utveckla nya så kallade ”banker busters”, specialbomber som kan förses med mindre taktiska kärnladdningar. Dessa vapen kan förstöra vad USA anser vara Irans underjordiska kärnforskningsanläggningar.

Thomas Nordegren, New York
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista