Kommunalt stopp för bonussamtal till Comviq

Kommunförbundet och Landstingsförbundet uppmanar nu landets alla kommuner och landsting att spärra sina telefoner för mobilföretaget Comviqs bonussystem. Systemet har lett till en rad bedrägerier där myndigheternas telefoner använts.
Comviq ger idag 25 öre per minut varje gång någon ringer till en mobil med kontantkort. Och det här utnyttjas alltså av personer som ringer upp sin egen mobil från någon annan telefon och låter luren ligga av under tiden som samtalspotten fylls på. Exakt hur stort probelmet är vet ingen idag, men Kommunförbundet och Landstingsförbundets ledning ser sig nu ändå tvungna att agera. Allmän spärr ej möjlig Enligt Comviq går det inte att införa en allmän spärr för samtalspotter från alla myndighhetstelefoner. I stället uppmanas nu alla kommuner och landsting att försöka få varje enskilt nummer spärrat för bonussystemet. Hårdare krav vid upphandlingar Kommunförbundet och Landstingsförbundet vill se hårdare krav vid upphandlingar av telefonitjänster för att öka pressen på bolagen att hindra liknande bedrägerier i framtiden.
Daniel Rundqvist Ekot, Jönköping.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista