Dofter kan ha betydelse för vår sexualitet

Enligt en ny studie gjord vid Karolinska institutet om dofter och hur vi reagerar på dem kan det finnas en skillnad mellan manlig och kvinnlig homosexualitet.

I studien har neurologen Ivanka Savic-Berglund undersökt hur hjärnan aktiveras när man luktar på olika ämnen. Dels användes vanliga dofter som cederolja och lavendelolja men även specifika doftämnen med feromonliknande egenskaper användes.

Feromoner är ett doftämne som både djur och människor avger och som fungerar som ett kemiskt språk mellan individer.

I en första studie undersökte Ivanka Savic-Berglund  heterosexuella kvinnor och män. Efter det gjordes en studie med homosexuella män och nu har även homosexuella kvinnor undersökts.

Reagerar liknande
Det hon kommit fram till är att heterosexuella kvinnor och homosexuella män reagerar liknande på samma dofter, samma del i hjärnan aktiveras.

Men när det gäller homosexuella kvinnor fanns det däremot inte samma likhet med heterosexuella män.

Det verkar alltså finnas en skillnad mellan homosexuella och det tycker Ivanka Savic-Berglund är intressant.

– Den hypotes jag skulle kunna ha utifrån det här är att kanske är den kvinnliga homosexualiteten mer komplex. Men i litteraturen finns det väldigt lite skrivet om kvinnlig homosexualitet och det tycker jag att man ska försöka kompensera, säger hon.

Preliminär studie
Studien som nu publiceras i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences är preliminär. Mer forskning på området krävs innan det går att dra några verkliga slutsatser betonar Ivanka Savic Berglund.

Hon vill nu gå vidare i sina studier och titta mer på om och vad dofter egentligen har för betydelse för sexualiteten för oss människor.

– Det vet man egentligen inte. Men man vet att det har oerhört stor betydelse i djurvärlden. Just feromonsignalerna styr ju könsbeteendet hos djur. Man har länge trott att luktsinnet inte har någon betydelse alls när det gäller människan. Det ska vi nu undersöka om det stämmer, säger Ivanka Savic Berglund.

Åsa Sandler
asa.sandler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".