Atef Adwan.

Omstridd Hamasminister efterlyser dialog

Den omstridde Hamasministern Atef Adwan är i Stockholm för att träffa riksdagsledamöter. Att Adwan har fått visum till Sverige har väckt kritik, men ministern säger till Ekot att han inte förstår att besöket har lett till protester.

– Jag tror inte på att regeringar ska stänga oss ute, låt oss ha dialog. Syftet med besöket i Sverige är att skapa dialog, säger Hamaspolitikern Atef Adwan.

Att flera länder stängt Hamas ute tycker han är svårt att förstå.

– Jag representerar ju inte bara ett parti, utan alla palestinier, säger Adwan.

Ska träffa riksdagspolitiker
Under sitt Sverigebesök fram till torsdag ska den palestinske ministern ha möten med riksdagsledamöter. Vilka svenska politiker som ska delta vet han inte, säger han.

Både EU och USA har strypt det ekonomiska biståndet till den Hamas-styrda palestinska regeringen. Nu är bristen på framförallt mediciner akut, vilket Atef Adwan kallar för ett orättfärdigt straff.

– Ni uppmanade oss att hålla val, men sedan vill ni inte godta resultatet, säger Atef Adwan.

Han tycker att EU och USA inte bara straffar Hamas genom sin ekonomiska bojkott, utan hela det palestinska folket.

Tycker att bollen ligger hos Israel
När det gäller omvärldens krav så menar minister Adwan att bollen inte ligger hos palestinierna, utan hos israelerna: ”De måste erkänna oss först”, tycker han.

– Innan den palestinska regeringen går med på några som helst krav, så måste EU och USA redogöra hur långt de är beredda att driva sin bojkott, säger Hamas-ministern Atef Adwan.

Ginna Lindberg
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista