Mer forskning men inga gränsvärden om akrylamid

Nu ska det bli mer forskning om akrylamid i maten. Det svenska larmet som kom i slutet av april togs på stort allvar av de experter som världshälsorganistationen WHO samlat i Geneve under veckan som gått. Men några gränsvärden är inte aktuella, tror en svensk deltagare.
Världshälsorganisationen, WHO, som tillsammans med FN:s livsmedelsorgan FAO arrangerade det tre dagar långa expertmötet i Geneve kunde inte ge några mer detaljerade rekomendationer till konsumenterna än vad svenska livsmedelsverket tidigare gett – det vill säga du ska undvika för mycket friterade och feta produkter och äta en balanserad kost. Mer forskning Det mest konkreta resultat är istället en lång lista med förslag på forskning kring ämnet akrylamid. Dels vill man ta reda på hur giftig den här cancerogenen är – och vad den ger för effekter. Dels bör det genomföras mätningar av akrylamiden i betydligt fler livsmedel än vad som gjorts hittils och dessutom från flera länder Det handlar också om att hitta nya framställningsprocesser som håller mängden akrylamid nere. Världshälsoorganisationen, WHO har inga egna pengar att satsa på forskning – så det handlar om reckomendationer på forskningsprojekt men Karl-Erik Hällenäs, som var Livsmedelsverkets representant på mötet, är övertygad om att mycket kommer göras. – Många av de åtgärder som man föreslagit innebär att man skaffar sig mer kunskap genom forskning, säger han. Inga gränsvärden Om WHO till slut fastställer några gränsvärden för akrylamid i mat är dock långt ifrån säkert, tror han. – Det här är den typ av cancerogent ämne som man överhuvud taget inte vill ha i maten och man följer en princip om att ha så låga halter som möjligt.
Tobias Sandblad, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".