Hjärt-kärlvården får nya riktlinjer

Uppdaterad 15:24
Nu införs nya riktlinjer för hur personer med hjärt-kärlsjukdomar skall behandlas och hur sjukdomarna skall förebyggas. Enligt Läkemedelsverkets expertgrupp berör de nya riktlinjerna även den stora gruppen av yngre och medelålders personer som befinner sig i riskzonen.

– Sverige är ett land med ett stort problem i form av hjärt- kärlsjukdomar, som kan drabba också yngre och medelålders. Därför är det viktigt att i tid hitta viktiga riskpatienter och hjälpa dem med rätt livsstil och läkemedel, säger Peter Nilsson, docent vid Universitetssjukhuset MAS i Malmö.

Vad skiljer de här riktlinjerna från hur det har varit och hur hjärt-kärlsjukdomar har hanterats?

– Jag tror att tidigare var det en viss splittring; behandling av högt blodtryck, blodfetter, socker och rökning. Nu försöker man samla det på ett mycket bättre sätt och göra den förebyggande vården mer enhetlig över landet.

Hjärt-kärlsjukdom är den största folksjukdomen i Sverige och ligger bakom hälften av alla dödsfall. De nya riktlinjerna för behandling innebär att patienternas totala risk för att drabbas analyseras.

Läkemedelsverkets expertgrupp har också enats om vilka mediciner som är effektivast och som i princip skall användas i hela landet.

Hittills har sjukvården i för stor omfattning fokuserat på en riskfaktor i taget, men nu är det helheten som skall bedömas, inte enskildheter. Det innebär i praktiken att en person som enbart har förhöjt blodtryck kan bli utan blodtryckssänkande medicin, medan en person med något lägre blodtryck, men med en rad andra riskfaktorer, får blodtryckssänkande medicin.

– Jag tror att patienter kommer att möta läkare som intresserar sig ännu mer för deras olika riskfaktorer, men också för till exempel bakgrund i familjen, om det finns mycket hjärt- kärlsjukdom i vissa familjer.

Vad finns det för avskräckande exempel? Du pratade om Norge, hur fungerar det där?

– Det har ju varit så i Norge att man tyvärr har haft en viss splittring mellan läkare i öppenvården och i slutenvården. Därför var det viktigt i den här expertgruppen på 30 läkare att samla såväl allmänläkare som sjukhusläkare för enighet, säger Peter Nilsson.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista