"Lägre förtidspension med alliansen"

Förtidspensionärer får kraftigt sänkta pensioner och många hamnar i fattigdom om den borgerliga alliansen får igenom sitt förslag till ändrad uträkning av pensionerna. Det säger LO-ekonomen Dan Andersson.

Andersson anklagar den borgerliga alliansen för att bryta mot den pensionsuppgörelse, som ligger bakom det nya pensionssystemet.

– En arbetare tappar sex-sjuhundra kronor och sex procent. En tjänsteman som blir påkörd i skidbacken i 40-årsåldern tappar nära 4 000 i pension. Systemet är konstruerat så att de här personerna kommer att bli fattigpensionärer och hamna under socialbidragsstandard om det mitt i eller tidigt i livet drabbas av sjukdom, säger LO-ekonomen Dan Andersson.

Bara 80 procent räknas
Dan Andersson anklagar de borgerliga partierna för att bryta mot pensionsuppgörelsen när de föreslår att inte hela inkomsten ska vara pensionsgrundande, utan bara 80 procent.

Dessutom kommer den som är bidragsberoende och inte arbetar att betala högre skatt än de som arbetar, enligt de borgerliga partiernas förslag.

En tredjedel av pensionärerna
Dan Andersson och LO säger att det är en halv miljon svenskar som är förtidspensionerade och som skulle få kraftigt sänkta pensioner om det borgerliga förslaget går igenom. Det är en tredjedel av pensionärerna.

Dan Andersson har svårt att förstå att de borgerliga med sina experter skulle vilja försämra pensionerna så mycket.

– Jag kan inte tro att man avsiktligt väljer att försämra pensionen för närmare 30 procent av de som har pension framöver. Jag tror helt enkelt att de inte förstår hur systemet är konstruerat och att de är så angelägna att hitta en kompromiss dem emellan, säger han.

Kan de inte bli en stimulans att inte hamna i förtida pension?

– Självfallet kan det bli så. Inför fattigdom måste alla människor arbeta efter den förmåga man har, men man måste rimligtvis tro att läkare och försäkringsexperten ser till att nästan alla som är förtidspensionerade är det för att de inte duger till arbete och inte klarar arbetslivets krav. En stor del har mycket strikta krav för medicinska diagnoser, som cancer eller liknande sjukdomar. Ska man säga att de personer som drabbas av de strikta medicinska diagnoserna ska ha stora försämringar av sina pensioner, frågar sig LO-ekonomen Dan Andersson. Är det rimligt och rättvist, avslutar han.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista