Många barn i Niger dör före ett års ålder.

Miljoner nyfödda barn dör i fattiga länder

Varje år dör fyra miljoner barn innan de hunnit bli en månad gamla. Hälften av dem dör inom 24 timmar efter födseln. Det här framgår av en ny rapport från amerikanska Rädda Barnen.

Många av dödsfallen skulle dock kunna förhindras med relativt enkla metoder, säger Charles MacCormack, generalsekreterare i amerikanska Rädda Barnen, som är på besök i Sverige.

– Det är en tragedi att 30 000 barn dör varje dag helt i onödan, säger Charles MacCormack.

Två miljoner dör första dygnet
Enligt amerikanska Rädda Barnens rapport dör varje år över sju miljoner barn innan de hunnit fylla ett år. Två miljoner av de här barnen dör inom de närmaste 24 timmarna efter förlossningen.

Den höga barnadödligheten är nästan uteslutande ett problem för utvecklingsländerna och allra värst är det i västra Afrika där 44 av 1 000 nyfödda barn dör.

– Orsakerna är fattigdom, men också att kvinnor av traditionella skäl inte får tillgång till vård, utbildning och preventivmedel, säger Charles MacCormack.

”Relativt enkelt att åtgärda”
Många barn dör av sjukdomar som kunde ha förebyggts och med rätt insatser skulle det vara relativt enkelt och billigt att minska barnadödligheten drastiskt, säger Charles MacCormack.

Han nämner utbildning, förlossningsvård och vaccinationskampanjer som avgörande faktorer.

Rädda Barnens rapport är den sjunde årliga undersökningen av mödrars och barns välbefinnande i 125 länder.

Sverige ligger bäst till
Sverige ligger bäst till och sämst ställt är det i Niger och flera andra länder i Afrika.

– Men det finns hopp också för de fattigaste länderna, säger Charles MacCormack och drar en parallell till Sydostasien, som genomgått drastiska förbättringar de senaste åren.

Angela Wiese
angela.wiese@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista