Japan lovar reformer, men japaner tvivlar

På G8-mötet i Kanada lovade Japans premiärminister Koizumi att fortsätta med reformer och avregleringar så att den japanska ekonomin kan komma ur den långvariga krisen. Men på hemmaplan är det allt fler som tvivlar på att Koizumi klarar det.
De japanska tidningarna rapporterar att världsledarna vid G8-mötet applåderat premiärminister Koizumis försäkringar om att regeringen kommer att fortsätta med planerade reformer. Japan är världens näst största ekonomi och det som händer här påverkar de flesta av världens länder. Världsekonomin har nu länge saknat Japan i den invanda rollen som drivmotor för handel och investeringar. Allt fler tvivlar Men G8-ledarnas applåder för Koizumis reformvilja har inte längre någon resonans i Japan. Alltfler japaner tvivlar på att Koizumis regering kommer någonstans med talet om radikala reformer. – Det är ju bra att Koizumi försöker med reformer som förr eller senare måste komma, säger en ung man som är på väg upp ur tunnelbanan i ett regnigt Tokyo. Men Koizumi kommer nog att tvingas anpassa sig till huvudfåran i det styrande liberaldemokratiska partiet. – Kanske kan det bli verkliga förändringar om 20 år säger han pessimistiskt. Som en enda stor koalition Det liberaldemokratiska partiet LDP, har styrt Japan under så gott som hela efterkrigsperioden. LDP är som en enda stor koalition av mäktiga särintressen som är förankrade i olika fraktioner inom partiet. Förändra LDP, förändra Japan var Junichiro Koizumis stridsrop är han för ett år sedan tillträdde som premiärminister, men detta är bara en dröm, menar professor Rei Shiratori, som leder Institutet för politiska studier här i Tokyo. – Junichiro Koizumi står ensam inom partiet, menar professor Shiratori och på sätt och vis också ensam i opinionen, säger han. Koizumis en gång rekordhöga popularitetssiffror har rasat. Det är helt andra krafter som kommer att förändra Japan, säger professor Shiratori. Politikerna har tappat ledarrollen.
Börje Remdahl, Tokyo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".