G8-mötet slut: Sovjets kärnvapen ska förstöras

G8-mötet, med ledarna för världens ledande industriländer, avslutades på torsdagkvällen utanför Calgary i Kanada. Deltagarna har bland annat diskuterat utvecklingen i Afrika och situationen i Mellanöstern.
Industriländerna i G8-gruppen avslutade på torsdagskvällen sitt möte i Kananaskis i Kanada med att anta en utvecklingsplan för Afrika. G8-länderna lovar att öronmärka hälften av sin biståndsökning till länderna i Afrika men kräver i gengäld att mottagarländerna ska avskaffa korruption och respektera de mänskliga rättigheterna. Dessutom lovar G8-länderna att polio ska vara utrotad i Afrika till år 2005 och att man ska hjälpa till att bygga upp en afrikansk fredsbevarande styrka. I slutkommunikén från G8-mötet sägs också att fred i Mellanöstern måste bygga på existensen av både en israelisk och en palestinsk stat med säkra och erkända gränser.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".