Allt färre barn får åka skolbuss

De särskilda skolskjutsarna blir allt färre. Idag åker majoriteten av alla svenska barn med vanliga bussar till skolan, visar nya siffror.

– Det som kanske är förvånande för oss är att en så stor andel av de här eleverna åker skolskjuts i den ordinarie kollektivtrafiken, säger Åsa Zetterberg på organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Det är Sveriges kommuner och landsting som gjort undersökningen om skolskjutsarna.

Varje dag åker ungefär 300 000 elever skolskjuts till och från skolan.

– Det är mycket stimulerande fast ansvarsfullt att köra skolbarn. Det ger mycket, men man måste hela tiden hålla ett vakande öga. Vad som gör mig bestört är att andra trafikanter tar väldigt lite hänsyn,  säger Holger Linde på Nykyls trafik AB i Linköping, som kört skolskjuts i mer än 15 år.

– När man stannar och släpper av barn, har skolskyltar som blinkar kan man dundra förbi i 90 km/h. Jag tycker man skulle ha någon självbevarelsedrift och tänka att så gör man inte.

Allt färre skolbussar
Men de särskilda skolskjutsarna som Holger Linde och hans kollegor kör blir allt färre. Enligt en ny enkätundersökning från Sveriges kommuner och landsting åker idag sex av tio barn med vanlig kollektivtrafik till och från skolan.

Det här är ett sätt för kommunerna att spara pengar. Kostnaden för en särskild skolbuss blir tre till fyra gånger högre än om eleverna i en kommun åker vanlig buss till skolan.

Enligt Åsa Zetterberg har det redan satsats en hel del för att anpassa kollektivtrafiken till skolskjutsar.

– Jag tror att de satsningar som har skett ute i landet med utbildning och anpassning av hållplatser, fordon och förarkompetens har gjort att man känner sig tryggare att använda kollektivtrafiken även för den här typen av skolskjutstrafik, säger hon.

Kostanden för skolskjutsning i Sverige beräknas till drygt tre miljarder kronor per år.

Omoderna regler
Att majoriteten av alla barn idag åker vanlig buss till skolan gör att Åsa Zetterberg på Sveriges kommuner och landsting anser att regelverket som finns kring skolskjutsar blivit omodernt. Dagens sköljskutsförordning från 70-talet gäller nämligen bara för de särskilda skolskjutsarna.

– Vi tycker att den är otidsenlig och att den verkligen behöver ses över och kanske till och med slopas helt och hållet. Istället handlar det om ett brett arbete med att trygga och säkra kollektivtrafikresor, säger Åsa Zetterberg.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista