Extraslant möjliggör flyktingmottagande

Hälften av de kommuner som svarat på Integrationsverkets uppmaning om att ta emot fler flyktingar i år säger nej till det. Men det finns kommuner som kraftigt ökat sitt flyktingmottagande. Strängnäs kommun är en av dem.

– Vi har resonerat som så att vi tror att vi har kapacitet att klara det inom befintlig verksamhet. Vi har ett mål som handlar om befolkningsökning som vi inte riktigt nådde upp till förra året, och då tycker vi att det är rimligt att försöka klara även den här delen.

– Sedan är det av humanitära skäl, givetvis. Vi tycker att någon måste hjälpa till, säger kommunstyrelsens ordförande i Strängnäs, centerpartisten Torgny Jonsson.

Jakt gav 2 000 platser
Integrationsverkets jakt på fler permanenta boenden har bara gett ett tillskott på 2 000 nya platser, och drygt 16 000 platser saknas fortfarande.

Med anledning av den tillfälliga asyllagen behöver knappt 30 000 flyktingar få en mer permanent bostad någonstans i landet. Men myndighetens uppmaning har alltså så här långt inte givit tillräckligt många platser.

– På den förfrågan har vi bara fått in ett par tusen. Det är inte tillräckligt. Där har vi nu fått nya förutsättningar med de ökade statsbidrag som kommunerna får. Det gör att vi kommer att göra en runda med kontakter med varenda berörd kommun, vi kommer att resa och förhandla fram, och helt enkelt inte ge oss förrän vi får tillräckligt många platser, säger Integrationsverkets generaldirektör Andreas Carlgren.

Hälften säger nej
Av de 88 kommuner som hittills svarat säger hälften nej till att ta emot fler än tidigare, en fjärdedel kan tänka sig att ta emot några fler än idag och den resterande fjärdedelen, bland andra Strängnäs, svarar att de kan ta emot så många som Integrationsverket bedömt att de ska kunna klara.

Men det finns ett ”men” i Strängnäs kommuns löfte, lägger Torgny Jonsson till.

– Vi måste se till att det finns lägenheter, och vi har också skrivit i det här svaret att det förutsätter att vi kan ordna fram boende.

Nu finns det ju extra pengar att få just när det gäller den delen, som bostäder, om man behöver det. Hoppas ni på att ni ska kunna få ta del av det?

– Ja, det gör vi. Det hoppas vi på, säger Torgny Jonsson.

Margita Boström
margita.bostrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista