Buggningsförslag kan försenas

Riksdagsledamöterna i konstitutionsutskottet, KU, är oroade över att förslaget om buggning ska kränka de avlyssnades integritet. Socialdemokraterna och folkpartiet står från början bakom propositionen, men folkpartisten i KU, Helena Bargholtz, har inget emot om förslaget sköts upp så att integriteten kan säkras.

– Ja, under förutsättning att man kan lösa de här problemen under den tiden, tycker jag personligen att det är helt okej att det här skjuts upp, men jag kommer att stödja folkpartiets agerande i den här frågan, vi har ju diskuterat det ingående, säger Helena Bargholtz.

Men folkpartiet borde egentligen också tyckt att det skulle skjutas upp, eller varit mindre hetsigt på att få igenom det snabbt?

– Nu har ju vår ordförande i justitieutskottet varit väldigt besjälad av att få igenom det här snabbt, och han har ju mycket kontakter med polis och så, han vet ju brådskan i det här ärendet, säger Helena Bargholtz, folkpartistisk ledamot av konstitutionsutskottet.

Ordförande i justitieutskottet är folkpartiets Johan Pehrson som förhandlat fram förslaget om buggning tillsammans med justitieminister Thomas Bodström.

Propositionen om buggning innebär att polisen ska kunna avlyssna samtal om det finns misstanke om brott som kan ge minst fyra års fängelse.

”Allvarligt intrång”
Ett enigt konstitutionsutskott skriver i ett yttrande att buggning är ett allvarligt intrång i privatlivet och att det krävs mycket starka skäl för att rättfärdiga det intrånget.

Efter kritik från bland annat Lagrådet har regeringen sagt att den ska komma med ett tillägg om att den som buggas ska informeras i efterhand.

Men det tillägget kan inte träda i kraft samtidigt som regeringen vill införa buggning och det tycker hela konstitutionsutskottet är besvärande.

Lär försenas
Men hela förslaget lär försenas. Centern, kristdemokraterna, miljöpartiet och vänsterpartiet är överens om att skjuta på propositionen i ett år, något partierna kan göra, och som folkpartiets Helena Bargholtz alltså inte har något emot.

Det är svårt att veta hur buggning kan utnyttjas i framtiden, menar hon.

– Vi accepterar nu vissa tvångsmedel, men om vi så att säga öppnat fördämningen, vad kommer det här att leda till, kommer det att bli ännu fler möjligheter att ingripa i människors privatliv, frågar sig Helena Bargholtz.

Kan man vara säker på att de enskilda personer som jobbar i staten och kan använda de här medlen, inte missbrukar dem?

– Det är naturligtvis ett jättestort problem. Vi har inte det, och det har vi sett redan idag. Man måste vara noga med, när man låter människor få tillgång till de här tvångsmedlen, att man har kontroll över vilka personer det är, säger Helena Bargholtz.

Göran Magnusson, socialdemokratisk vice ordförande i KU, står helt bakom Bodströms förslag eftersom brottsligheten måste stoppas. Men han är ändå oroad över hur buggningen kan påverka integriteten.

– Det här är ju ett steg som man nu tar på tvångsmedelsområdet som jag gärna hade sett att man hade sluppit att göra, säger Göran Magnusson.

I nästa vecka gör justitieutskottet den slutliga avvägningen innan förslaget behandlas av riksdagen senare i vår.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista