Sverige deltar i EU-ledd styrka i Kongo

När det afrikanska landet Kongo-Kinshasa går till val i slutet av juli vill nu den svenska regeringen skicka 70 svenska soldater som ska delta i en EU-styrka som ska förstärka de FN-trupper som redan finns i landet.

Biståndsminister Carin Jämtin menar att det är ett viktigt uppdrag.

– Den humanitära situationen i Kongo är jättesvår. Den säkerhetsmässiga situationen är instabil. Samtidigt ska man genomföra det första demokratiska valet i landet. Att den processen fungerar väl är avgörande för Kongos framtid, men faktiskt också för regionen i den delen av Afrika, säger biståndsminister Carin Jämtin.

Det är i slutet av juli som det ska hållas presidentval i Kongo-Kinshasa, och det är det första fria valet sedan 1960. 33 miljoner människor är röstberättigade och man räknar med ett högt valdeltagande.

Största i världen
FN-styrkan som finns i landet är den största i världen, med över 15 000 soldater.

Inför sommarens val förstärks den alltså med en EU-ledd styrka, med totalt 1 500 soldater från sju EU-länder, förutom Sverige bland annat från Tyskland, Frankrike och Spanien.

För Sveriges del är det en insats som kostar omkring 60 miljoner kronor, och regeringens förslag väntas få stöd av riksdagen.

”Farligast vara liten flicka”
Biståndsminister Carin Jämtin är medveten om att uppdraget i Kongo inte är riskfritt.

– Det här är ett av världens mest osäkra länder just nu, och det är klart att det kan vara ett farligt uppdrag. Men farligast i Kongo är det att vara en liten flicka, på väg någonstans. Då kan man råka ut för alla möjliga saker, både av rebellgrupper, eller att det kommer ren kriminalitet, säger biståndsminister Carin Jämtin. 

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista