Turkisk antiterrorlag oroar EU

I Turkiet står en stor grupp minderåriga den här veckan inför rätta anklagade för medlemskap i gerillarörelsen PKK. De senaste årens uppblossande oroligheter i östra kurdiska delen av landet har lett till att det turkiska parlamentet nu behandlar ett förslag om en ny antiterrorlag, som väcker oro i Bryssel.

Turkiet kvalificerade sig för medlemskapsförhandlingar genom att sätta reformer i verket som har främjat de mänskliga rättigheterna i landet.

Men den tänkta antiterrorlagen kan vara ett hot mot den nyvunna yttrandefriheten, fruktar de oroliga i EU och pekar på en paragraf om fängelsestraff för journalister som – som det heter – propagerar för terrorism.

Men talmannen i Turkiets parlament, Bulent Arinc, just nu på Sverigebesök, säger att det inte finns någon anledning till oro.

Turkiets talman påpekar att landet de senaste åren har genomfört en rad demokratiska reformer, som bland annat har främjat yttrandefriheten, och han försäkrar att Turkiet kommer att fortsätta på den inslagna vägen.

På Europadagen på tisdagen höll Bulent Arinc ett anförande i riksdagen, där han underströk att samtliga politiska partier i Sverige stödjer Turkiets framtida medlemskap i EU.

Men det turkiska parlamentets talman är medveten om motståndet som finns i andra medlemsländer och han har förståelse för att diskussionerna väcks, men Bulent Arinc säger samtidigt att Turkiet som medlem kommer att ha mycket att tillföra EU.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista