Fria förskolor får startas redan i sommar

Det blir fritt att starta förskolor som friskolor redan till sommaren. Det blir också fritt för kommuner att låta eleverna börja skolan både på hösten och på våren, enligt beslut i riksdagen.

Det mycket ovanliga inträffade att de borgerliga partierna tillsammans med miljöpartiet vann omröstningarna.

Socialdemokraten Mikael Damberg var besviken.

– Det är klart att man blir besviken. Jag tror att det är ett uppvaknande för svenska folket att när det gäller att premiera och ge bidrag till fristående skolor så finns det inte en majoritet för socialdemokratisk politik. Det ska hela tiden vara lite extra guldkant på tillvaron för de fristående skolorna. Det driver miljöpartiet och de borgerliga igenom, säger Mikael Damberg.

De borgerliga och miljöpartiet överens
Det var de borgerliga partierna tillsammans med miljöpartiet som stiftade flera nya lagar om skolan i riksdagen på onsdagen.

En av de mest diskuterade frågorna på förhand var att ta bort kommunernas möjlighet att säga nej till förskolor som.

Bland annat har socialdemokraterna varnat för att det då kan startas oseriösa religiösa förskolor. De borgerliga och miljöpartiet har istället sagt att deras förslag leder till bättre regler och kontroll av religiösa förskolor.

Flexibel skolstart
De partierna vann också omröstningen. Från den första juli blir det fritt att starta fria förskolor. Samma partier röstade också igenom att kommunerna får börja med flexibel skolstart, att eleverna får börja skolan både på vårterminen och på höstterminen.

Flera kommuner har velat det länge, men de har stoppats av den socialdemokratiska regeringen.

Moderaternas Sten Tolgfors var mycket nöjd efter omröstningarna i riksdagen.

– Det manifesterar att regeringen förlorar på punkt efter punkt. Ibrahim Baylan och Göran Persson har förlorat ett helt sakfrågeområde, och genomlidit sitt största sakpolitiska nederlag den här mandatperioden. Det är helt och hållet oppositionen som i riksdagen och utbildningsutskottet driver skolpolitiken framåt, säger Sten Tolgfors.

Åsiktsspricka inom alliansen
Samtidigt finns en åsiktsspricka inom alliansen. Flera folkpartister vill ha strängare regler kring religiösa friskolor.

– Vi tycker att man behöver se över regelsystemet inför framtiden så att de få extrema, fundamentalistiska grupper som finns kan stoppas i förväg när de vill starta friskolor, säger Ulf Nilsson från folkpartiet.

Men en sådan utredning säger kristdemokraterna och centern idag nej till. Moderaten Sten Tolgfors är också avvisande till folkpartiets förslag.

– Den diskussionen har vi inte fört ännu. Det är ett förslag som de har nämnt i debatten. Alliansen har inte föreslagit några förändringar på den punkten, säger han.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista