Arbetslösheten minskade i april

Arbetslösheten sjönk i april till 4,6 procent jämfört med 4,8 procent i mars, visar Ams nya siffror.

Till det kommer flera andra positiva arbetsmarknadstrender som ger vind i ryggen för den sittande regeringen inför valet. Men ett och annat orosmoln tornar också upp sig, trots statsminister Göran Perssons uttalande på första maj.

– Jag tycker faktiskt att den frågan går vår väg. Jag skulle tro att när vi kommer till valrörelsen så kanske det inte är så många som talar om arbetslösheten. Inte heller de borgerliga, sa statsministern på första maj.

Statistiken går Perssons väg
På onsdagen kom siffror från som tyder på att Göran Persson än så länge slipper äta upp sitt uttalande.

För Ams siffror över den öppna arbetslösheten i april sjönk och är nu 4,6 procent. Antalet öppet arbetslösa är drygt 204 000.

Minskningen är delvis säsongsbetonad, men påverkas också av arbetsmarknadspolitiska åtgärder som plusjobben. Andra positiva trender på arbetsmarknaden är att antalet varsel om uppsägningar sjunker, liksom ungdomsarbetslösheten. Samtidigt finns allt fler jobb att söka.

Problem finns ändå
Men det här betyder inte att regeringen saknar problem att jobba med när det gäller arbetslösheten. Fortfarande saknar över åtta procent av landets utlandsfödda jobb, visar Ams siffror. För svenskfödda ligger samma siffra under fyra procent, alltså inte ens hälften.

Den här skillnaden kan på sikt få samhälleliga konsekvenser, tror Ams ställföreträdande chef, Lars Sjöström.

– Med en åldrande befolkning är det ju också viktigt att en större del av den arbetsföra befolkningen är i jobb, eftersom det är den arbetsföra befolkningens sysselsättning som bidrar till att också försörja dem som står utanför arbetskraften.

Är det så att ju längre ifrån Sverige man kommer, ju svårare är det att få ett jobb?

– Ja, det är faktiskt så, säger Lars Sjöström.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista