Den iranske och indonesiske presidenten möttes i Jakarta.

"Iran har rätt att utveckla kärnprogram"

Irans president Mahmoud Ahmadinejad är positiv till Indonesiens erbjudande att medla i kontroversen om Irans kärnprogram. Men han håller fast vid att Iran har rätt att utveckla sitt kärnkraftsprogram. I Irans huvudstad Teheran håller de flesta med presidenten.

Vid ett besök i Indonesiens huvudstad Jakarta på onsdagen ställde sig Irans president Mahmoud Ahmadinejad positiv till Indonesiens förslag, men han upprepade samtidigt sin ståndpunkt; att Iran har rätt att utveckla sitt kärnkraftsprogram och att landet aldrig kommer att ge upp den rättigheten.

I Irans huvudstad Teheran håller de flesta med presidenten, även de som i annars är kritiska till honom och den iranska regimen.

Samma rättigheter som alla andra
Reza tycker att det är självklart att Iran ska få utveckla kärnkraft, precis som alla andra länder.

– Vi har vattenkraft och så har vi olja, men den räcker inte hur länge som helst, säger Reza. Han står vid ett fruktjuicestånd i centrala Teheran och har precis köpt en nymixad melonjuice. Soudabeh och hennes väninna äter på varsin mjukglass.

Soudabeh håller med om att Iran har rätt att utveckla kärnkraften, men hon menar att just den här frågan har fått alldeles för stor uppmärksamhet.

– Visst har vi rätten på vår sida men det är inte kärnkraft som löser Irans problem, säger hon.

Bevakade
Plötsligt glider en beväpnad man upp bakom den lilla folksamlingen som har bildats vid fruktjuiceståndet. Han säger ingenting utan står bara där i bakgrunden och lyssnar. Att uttala sig kritiskt om de styrande här i Iran är känsligt och folksamlingen skingras snabbt.

USA anklagar Iran för att under täckmanteln av ett civilt kärnkraftsprogram vilja utveckla kärnvapen. Det tillbakavisas med all kraft av de styrande här, senast på onsdagen vid ett besök i Indonesien idag, sa president Ahmadinejad att programmet är helt fredligt.

Vill inte svara
Men Soudabeh vid fruktjuiceståndet vill inte svara på huruvida hon tror att kärnprogrammet bara skulle användas till kärnenergi. Den beväpnade mannen står bara någon meter bakom henne lyssnar och till svar höjer hon bara på ögonbrynen innan hon och väninnan skyndar därifrån.

Nu vill ingen annan vid det lilla ståndet prata med mig heller.

Caroline Salzinger, Teheran
caroline.salzinger@sr.se

Av hänsyn till de intervjuades säkerhet har deras namn ändrats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista