Imam i Gävle attackerad med kniv

En sunnimuslimsk imam i Gävle attackerades natten till måndag av två maskerade män när han var på väg från moskén. Nu misstänker polis och åklagare att överfallet har skett av religiösa eller politiska skäl.

Det var utanför en moské i centrala Gävle som överfallet skedde. Två män med knivar attackerade imamen Riyad Al-Duhan som lyckades skrika på hjälp. De attackerande männen flydde och Riyad Al-Duhan klarade sig med ett knivhugg i bröstet, delvis skyddad av sina tjocka kläder.

Trots att det inte finns någon misstänkt så ligger redan fallet hos åklagare och Säpo är informerad. Detta eftersom såväl polis som åklagare ser religiösa alternativt politiska kopplingar.

– Det finns uppgifter runt det här som tyder på att det inte rör sig om ett rent överfall från tonåringar, eller liknande, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Finns en hotbild
Det har dessutom förekommit en hotbild mot Riyad Al-Duhan tidigare. Gävleimamen är enligt sunnimuslimer i Sverige en av de mest ansedda imamerna i Europa.

För mindre än ett år sedan fick hans son i Stockholm via shiamuslimska kontakter veta att det finns en shiamuslimsk falang som vill låta mörda Al-Duhan.

Några konflikter mellan sunnimuslimer och shiamuslimer i Gävle finns det inte idag. Tvärtom är kontakten god enligt Riyad Al-Duhan.

Konflikt som i Irak
Men han är säker på att överfallet på honom på något sätt har med religion och politik att göra, och att det handlar om ett större sammanhang.

– Jag misstänker att de personer som gjorde den här attacken är shia. Jag tror att de vill skapa en konflikt mellan shia- och sunnimuslimer, som i Irak. Jag tror att det handlar om politik, säger Riyad Al-Duhan.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista