Giorgio Napolitano

Napolitano Italiens nye president

Italien har fått en ny president. Parlamentet i Rom valde på onsdagen den 80-årige före detta kommunisten Giorgio Napolitano till landets statschef. Därmed kan Italien också snart få en regering.

Applåderna ville aldrig ta slut i deputeradekammaren när talmannen utropade Giorgio Napolitano till Italiens nye president efter Carlo Azeglio Ciampi, som har suttit sina sju år i det pampiga presidentpalatset i Rom.

Napolitano var Romano Prodis kandidat, och hans första uppdrag blir nu att be Prodi bilda ny regering efter valet för en månad sedan. Prodi lyckades driva igenom valet av Napolitano trots ett starkt motstånd från företrädaren Silvio Berlusconi.

Välkomnades fårn båda håll
Men det var många också i Berlusconis läger som välkomnade den nye presidenten med varma applåder.

Den 80-årige Napolitano har liksom flera andra politiker i det åldrande Italien varit med i politiken sedan slutet av andra världskriget. Då gick han med i det dåvarande kommunistpartiet och långt före omvandlingen till dagens vänsterparti ville han vrida partiet åt det socialdemokratiska hållet.

Respekterad motståndare
Silvio Berlusconi är idag tämligen ensam om att se Giorgio Napolitanos kommunistiska förflutna som ett rött skynke.

Tvärtom har det alltid sagts om den nye presidenten att han som ingen annan har haft förmågan att bli respekterad av sina motståndare. Det är en egenskap som Italiens nye statschef kommer att få nytta av när han går in i rollen som landets enda enande kraft.

Titti Nylander
titti.nylander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista