Kan öka risken för frakturer.

Kaffedrickande kan leda till sköra ben

Kvinnor som dricker mycket kaffe löper större risk att drabbas av benskörhet och få frakturer. Det visar en ny svensk studie som bland annat har genomförts av Akademiska sjukhuset i Uppsala. En förklaring kan vara att koffein hämmar upptaget av kalcium genom tarmen.

Irene Västerberg som är storkonsument av kaffe är inte oroad av de nya rönen.

– Eftersom det ännu inte har drabbat mig så skjuter jag det ifrån mig. ”Det gäller nog inte mig” tänker jag och fortsätter med mitt kaffe, säger hon.

Nordiska länder i topp
De nordiska länderna ligger i topp när det gäller kaffedrickande. I Sverige dricker vi i genomsnitt drygt tre koppar kaffe per person och dag.

Men finns det ett samband mellan kaffedrickande och benskörhet? Ja, en ny svensk studie som genomförts vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Karolinska sjukhuset i Stockholm pekar på det.

Minst fyra koppar dagligen
Den visar att kvinnor som dricker minst fyra koppar kaffe per dag drabbas oftare än andra av frakturer i arm, rygg eller höft.

Bland storkonsumenterna av kaffe var den här formen av frakturer 20 procent vanligare än hos de kvinnor som dagligen drack mindre än en kopp kaffe.

Men den förhöjda risken för frakturer gällde bara de, som utöver storkonsumtion av kaffe, också hade ett lågt kalciumintag, under 700 mg per dag. Kalcium finns bland annat rikligt i mjölk, fil eller ost.

32 000 kvinnor
Studien bygger på uppgifter om nära 32 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala som följts under en tio-års period.

Men enligt Helena Hallström, toxikolog på Livsmedelsverket, räcker inte den här studien för att Livsmedelsverket ska gå ut med några särskilda rekommendationer kring kaffedrickande.

– Det krävs mycket mer underlag för att kunna gå ut med kostrekommendationer. Man ska komma ihåg att i den här studien hade vi inte möjlighet att ta hänsyn till exempelvis rökvanor hos deltagarna och inte heller hur mycket de motionerar. Det är också orsaker som påtagligt ökar risken för frakturer, säger Helena Hallström.

Ulrika Mannberg
ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista