Ökade krav på insyn efter Worldcom

Efter två stora amerikanska bokföringsskandaler reagerar nu stora fonder och institutionella ägare över hela världen på situationen och kräver hårdare regler. Folksams vd Tore Andersson håller med om att de stora fondförvaltarna varit för flata mot bolagsledningarna.
Uppblåsta vinster, trixande revisorer och giriga direktörer. Skandalen i amerikanska telejätten Worldcom är bara den senaste i raden av händelser som skakat om världens finansmarknader. Nu kräver flera av börsens tungviktare på ägarssidan skärpt kontroll av företagsledningarna. ICGN, International Corporate Governance Network, är en sammanslutning av fonder och institutioner som jobbat fram radikalt förändrade regler för att påverka utvecklingen. Pete Clapman är ordförande för ICGN. - Passivitet från de stora ägarnas sida är ett stort problem i dag, säger Clapman till Ekonomiekot. ICGN representerar fonder och institutioner från 25 länder med motsvarande 100.000 miljarder kronor i tillgångar. På deras kravlista, som troligtvis kommer att fungera som direktiv för anslutna fonder från och med i höst, står bland annat ökad insyn i styrelsearbetet och kostnadstak för ersättningar till verkställande ledning. Folksams vd Tore Andersson anser också att de på senare år så populära belöningssystemen inom företagen lett till vissa problem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista