Göran Persson.

Perssons uttalande var ett "misstag"

Statsminister Göran Persson sa på onsdagen att det var ett misstag av den svenska regeringen att godkänna att svenska försvaret deltog i en övning tillsammans med Israel i Kanada förra året. En kort stund efter Perssons uttalande förklarade hans statssekreterare att det var ett misstag att kalla regeringsbeslutet ett misstag.

Perssons statssekreterare Lars Danielsson fick i uppgift att reda ut förvirringen.

– När det här beslutet fattades gjordes en värdering att det var en typ av övning som för svensk del handlade om att våra transportplan, våra Herkulesplan deltog. Det var av det slaget att vi borde delta, och det faktum att vi trodde vi hade nytta av övningen för transportkapaciteten, vägde över att också Israel deltog, i den slutliga bedömningen, säger han.

Hur kommer det sig att den svenska regeringen tyckte att det var okej att öva med Israel för ett år sedan, men inte idag?

– Därför att det var olika karaktär på övningarna.

Om man ser till det beslutet som fattades då, om övningen i Kanada, så motiveras det så här:

”Övningen syftar till att öva flygtransportförband i luftstridsmiljö som kan vara aktuell under internationella fredsfrämjande insatser.”

Är det inte just det som regeringen sa att man inte behövde öva med Israel?

– Jo, men det är inte bara i fredsfrämjande insatser vi har användning av vår transportkapacitet, utan det kan också vara i andra sammanhang.

Så vilken är den principiella hållningen från den svenska regeringen när det gäller att öva tillsammans med Israel?

– Vi prövar från fall till fall utifrån vissa riktlinjer. Men en praxis är en riktlinje, det måste alltid finnas möjlighet för regeringen att från fall till fall pröva varje enskild övning. Det går inte att utarbeta en praxis som är så klar att man utan vidare kan säga ja eller nej till vissa givna förslag, utan man gör alltid en värdering, den är till utrikespolitisk, ekonomisk nytta för försvaret.

Varför är inte grunden för värderingen syftet med operationen som den var nyss, utan nu vad man gör för någonting?

– Syftet är ett av grunderna. Det är en rad faktorer som man väger samman, säger Lars Danielsson.

Tidigare på onsdagen sa statsminister Göran Persson att det var ett misstag av regeringen att godkänna svenskt deltagande i Kanadaövningen. Regeringen borde sagt nej då, precis som den sa nej nu till att Sverige deltog i en övning i år i Italien därför att Israel var med.

Strax därpå meddelade Persson statssekreterare Lars Danielsson att uttalandet var ett misstag.

– Det är inte rimligt att statsministern har kunskap om alla detaljer i ett regeringsbeslut. Det tror jag att var och en förstår.

Hur rimligt är det att statsministern uttalar sig om saker som han inte har kunskap om?

– Det är inte min sak att värdera. Och det tänker jag inte värdera, säger Lars Danielsson.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista