Nytt samarbete ska ge invandare jobb

Länsarbetsnämnden i Stockholms län tar nu hjälp av nystartade Blatteförmedlingen för att fler med invandrarbakgrund ska komma in på arbetsmarknaden. 46 000 personer med utomnordisk bakgrund är öppet arbetslösa i landet. (Radio Stockholm)

Cihat Kaya från Farsta sökte jobb genom arbetsförmedlingen i tre år utan att det gav något. Två månader efter kontakten med Blatteförmedlingen har han fast jobb.

– Blatteförmedlingen har funkat hur bra som helst för mig. Jag har jobb nu. Det är väl det som är grejen? säger Cihat Kaya.

Skilde sig från arbetsförmedlingen
Cihat Kaya arbetar sedan några veckor tillbaka som säljare för ett företag i Stockholm, ett fast jobb som han fick genom nystartade Blatteförmedlingen, som på kort tid sammanförde honom med arbetsgivaren. Kontakten skilde sig från erfarenheterna med arbetsförmedlingen.

– Man får mer personlig service och det kändes som att de hade lite mer koll på vad man kunde och koll på vad företag söker. Hos arbetsförmedlingen har jag inte känt att jag har visat vad jag kan, just kanske för att jag inte blivit tillfrågad, säger han.

Bland de drygt 36 000 arbetslösa i Stockholms län har var tredje utomnordisk bakgrund och Länsarbetsnämnden i Stockholm inleder nu ett samarbete med Blatteförmedlingen som riktar sin sig på att lyfta fram invandrares speciella kompetens.

– Vi har långt ifrån nått vårt mål med den mångfald som vi vill se. Vi vill ju att arbetsplatserna ska spegla samhället och ha samma etniska bakgrund som samhället i övrigt, säger Ingela Söderman, avdelningschef på Länsarbetsnämnden.

Startar i Södertälje
Samarbetet ska starta i Södertälje och på Internationella arbetsförmedlingen för akademiker. Blatteförmedlingen ska bland annat bidra med personlig rådgivning till arbetssökande och föreläsningar.

– Jag tror att det behövs lite ny energi, nya metoder och lite mer jävlar anamma-insatser. Tillsammans kan vi skapa de förutsättningarna, säger Ivan Daza, som grundade Blatteförmedlingen.

Anna Gustafsson, Radio Stockholm
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista