Hyreshus i Alby

Hyresgäster med när förort ska renoveras

Över en miljon bostäder från miljonprogrammet är nu så slitna att de måste renoveras. I Botkyrka söder om Stockholm vill kommunala Botkyrkabyggen få med hyresgästerna när Alby med 3 400 lägenheter ska saneras.

I Alby centrum finns det gott om idéer till förändring.

– Jag tycker att det verkar jättebra. Det blir finare. Det ser lite trist ut med de här gråa betongklumparna överallt, säger Hanna Ahlström.

– Det är bra med färg på husen men det ska vara bra inne i husen också, inte bara på utsidan, säger Willy Pennawakiabo.

Vill se mer färg
Hanna Ahlström och Willy Pennawakiabo gillar förslaget att sätta färg på betongklossarna i Alby. Botkyrkabyggen föreslår också ett par hundra nya bostäder, till exempel etagevåningar ovanpå de äldre husen, en saluhall vid centrum och bollplaner på de trista parkeringsdäcken.

Albyborna ska få reagera på detta och komma med egna förslag. Tidigare saneringar av miljonprogrammet har inte utnyttjat de boende, menar Botkyrkabyggens vd Ulf Nyqvist.

– Många människor har bott i Alby sedan det var nytt, de bor kvar och har väldigt mycket synpunkter på hur området borde ha utvecklats och hur man vill att det ska utvecklas. Andra är nyinflyttade och har fräscha idéer om saker som man saknar. Det finns väldigt mycket spännande synpunkter, säger Ulf Nyqvist.

Ska pågå i 14 år
Alby 2020 heter det är projektet och ska pågå i 14 år till och handlar om en fjärdedel av bolagets alla lägenheter.

Till en början handlar det om den yttre miljön. Lägenheterna får vänta. Vad allt detta ska kosta har Botkyrkabyggen ingen prislapp på ännu. Men bolaget går bra, säger man, med 25 miljoner kronor i överskott förra året.

Hoppas på statsbidrag
Givetvis hoppas man på statsbidrag när själva lägenheterna ska renoveras. Hälften är trerummare i dag och det låser den sociala strukturen. Andra lägenhetsstorlekar och bostadsrätter som alternativ kan stärka hela Alby, säger Botkyrkabyggens vd, Ulf Nyqvist.

– Det är ju att man inte lyckas behålla en växande medelklass. Kan vi skapa de här alternativen i områdena så finns det ju en större stabilitet som påverkar skola, den sociala miljön, tryggheten positivt. Vi måste så att säga prata bredare än bara vår hyresrätt många gånger, säger Ulf Nyqvist.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista