Hassan Rowhani.

Irans förhandlare öppnar för inspektioner

En representant för Irans högste andlige ledare ayatolla Ali Khamenei har lagt fram ett nytt förslag på hur kontroversen kring Irans kärnteknikprogram kan lösas. Förslaget ses som ett tecken på att landet kan vara berett att mildra sin hårda linje och förhandla med västmakterna.

Det är Irans före detta chefsförhandlare i kärnteknikfrågan Hassan Rowhani, som lägger fram ett åttapunktsprogram för hur Iran och FN ska lyckas komma överens i kontroversen kring Irans kärnprogram.

USA hävdar ju att Iran försöker framställa kränvapen under täckmanteln av ett civilt energiprogram, vilket Iran förnekar.

Brev till Time
I ett brev till tidsskriften Time föreslår Rowhani bland annat att FN:s atomenergiorgan IAEA ska få göra oannonserade inspektioner för att se till att Iran inte utvecklar kärnvapen i hemlighet.

Hassan Rowhani understryker att förslaget är hans eget, men han anses stå Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, mycket nära.

Ny öppning
För bara någon dag sedan skrev Irans president Mahmoud Ahmedinejad ett brev till USA:s president George Bush, den första direktkontakten mellan de två ländernas ledare på nästan 30 år.

Soudabhe Qaisari, journalist i Teheran, tror att de här skrivelserna är tecken på att de styrande har insett att de måste förhandla med väst.

– Brevet från den iranske presidenten bröt ett tabu, säger journalisten Soudabeh Qaisiri.

USA väntar in FN 
Samtidigt säger USA att man kommer att vänta i några veckor innan man på nytt försöker få till en resolution mot Iran i FN:s säkerhetsråd.

Häromdagen strandade förhandlingarna om att få fram en bindande resolution, som skulle kräva att Iran avbryter den pågående urananrikningen.

Tanken är att Storbritannien, Tyskland och Frankrike ska få tid på sig att lägga fram ett nytt medlingsförslag till de styrande i Teheran.

Caroline Salzinger, Teheran
caroline.salzinger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista