Brasilien och IAEA eniga om kärnenergi

Brasilien hör till den grupp länder som har förmåga att anrika uran till kärnbränsle, men till skillnad mot Iran finns inte längre några misstankar om att Brasilien skulle planera tillverkning av egna kärnvapen.

I stor tysthet har Brasilien utvecklat en avancerad kärnkraftsteknologi.

Häromdagen invigdes i Resende, i närheten av Rio de Janeiro, en anläggning med en ny typ av centrifuger som enligt brasilianska forskare, tillhör de mest avancerade i världen. De sägs vara 25 gånger effektivare än de som till exempel används i Frankrike.

Vägrade IAEA insyn
För ett par år sedan rådde ett spänt förhållande mellan Brasilien och det internationella kärnenergiorganet, IAEA. Det berodde på att Brasilien vägrade att ge IAEA fri insyn i just Resendeanläggningen.

För Brasilien handlade det om att skydda forskningshemligheter, men attityden väckte misstankar om att det fanns dolda planer på att utveckla egna kärnvapen.

Men nu tycks luften ha rensats.

Brasilien och IAEA har kommit överens om en rad kontrollmekanismer för att garantera att det anrikade uranet bara kommer användas i fredliga syften.

Oberoende på bränsle
Från och med nu är Brasilien kapabelt att på egen hand förse landets kärnkraftverk med bränsle, utan att behöva anlita andra länder för anrikningsprocessen.

Det upplevs som en lättnad av många viktiga industrigrupper i landet, inte Inte minst på grund av det spända läget i förhållandet med Bolivia.

Idag är Brasiliens viktigaste industrier, däribland nästan hela Sao Paolo, beroende av gas från Bolivia.

Efter Bolivias beslut nyligen att nationalisera sina gastillgångar har osäkerheten spridit sig även om Bolivia garanterat fortsatta leveranser, kommer priset, som idag bara är hälften av det som gäller på världsmarknaden att höjas drastiskt.

Bolivias krav på rimligare priser kommer att möta hårt motstånd. Inte minst därför att Brasilien nu har en egen avancerad kärnkraftsteknologi i ryggen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista