Svenska förvaltare lanserar Afrikafonder

Nu blir det enklare för de svenskar som vill investera sina pengar i afrikanska företag. Två svenska fondförvaltare lanserar aktiefonder som placerar uteslutande i Afrika.

Oliver Lagerström, vd på fonddistributören fondmarknaden.se som saluför de nya afrikafonderna, tror att det finns två orsaker till att fonderna kommer just nu.

– Det ena är att det är ett stort intresse just nu för tillväxtmarknader, folk har under ett flertal år visat intresse för Ryssland, Europa, Asien och Sydamerika och nu letar man nya marknader och då kommer Afrika upp som ett alternativ, säger Oliver Lagerström.

Placerar i Afrika
Två svenska fondförvaltare lanserar aktiefonder som placerar uteslutande i Afrika.

Oliver Lagerström är vd på fonddistributören Fondmarknaden.se som saluför de nya Afrikafonderna. Han tror att det finns två orsaker till att fonderna kommer just nu.

– Det ena är att det är ett stort intresse just nu för tillväxtmarknader, folk har under ett flertal år visat intresse för Ryssland, Europa, Asien och Sydamerika och nu letar man nya marknader och då kommer Afrika upp som ett alternativ, säger Oliver Lagerström.

– Det andra är att Sydafrika som ju kommer att utgöra kanske 75 till 80 procent av investeringarna i de här fonderna, är ett land som visar stark tillväxt och rider på den våg av höga priser när det gäller råvaror, vilket gynnar landets ekonomi och landets befolkning

Högriskfonder
Det är de bägge svenska fondbolagen Hq och Simplicity som nu lanserar varsin Afrikafond. Det handlar naturligtvis om placeringar med hög risk och fokus kommer ligga på företag i råvaru- och finansbranschen.

Sydafrika kommer alltså till en början vara nästan helt dominerande men på sikt är det tänkt att allt fler av de 18 afrikanska länder, som har en fungerande aktiemarknad ska komma med.

– I norra Afrika är det Egypten Marocko, Tunisien, där man kommer att investera i kanske en eller ett par aktier i varje land. Så småningom kan man också tänka sig att länder som Kenya och Tanzania kommer in i bilden, säger Oliver Lagerström.

Men varför ska man satsa på de här fonderna, för att visa solidaritet med Afrika eller att tjäna pengar?

– Både och. Jag tycker att man kombinera de två.

Men frågan är om lanseringen av de nya Afrikafonderna speglar en reell tilltro till kontinenten, eller om det helt enkelt handlar om ett smart marknadsföringsknep för att locka till sig nya kunder.

Tvekar om tillväxten
Peter Svedberg, nationalekonom på Institutet för studier i internationell ekonomi tror inte på Afrika som en ny expansiv tillväxtmarknad.

– Positiv utveckling har jag svårt att se, det finns väl vissa länder, framför allt Sydafrika och några enstaka till som har haft en gynnsam utveckling under några år. Men ser man det långsiktigt så är det ju i stort sett kaos i varenda land i Afrika och jag skulle nog inte sätta några pengar i de fonderna. Man ska ju komma ihåg att historiskt så är det ju så att flertalet länder i Afrika har samma levnadsstandard nu som de hade för 40 år sedan, de har ju inte skett någonting, någon tillväxt, säger han.

Hur ser du på framtiden?

– När det gäller Afrika ganska dystert, jag ser inte några större ljusglimtar.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista