Uppskovsrätten utvidgas.

Uppskovsrätt även för husköp utomlands

Svenskar som säljer sin bostad i Sverige och köper en annan bostad utomlands kommer i framtiden att få uppskov med skatten på vinsten. Det är, enligt vad Ekot erfar, innebörden av ett brev som finansdepartementet i eftermiddag skickar till EG-domstolen.

Orsaken till förändringen regeringen nu planerar är att EU-kommissionen stämt Sverige inför EG-domstolen.

Kommissionen underkänner att den svensk som efter att ha sålt sin svenska bostad och köper en ny bostad i ett annat EU-land eller i Norge, Island och Liechtenstein inte får uppskov med skatten på vinsten.

Samma skatteregler inom hela EU
Det uppskovet ges vid motsvarande affär inom Sveriges gränser och EU:s regelverk kräver att svenskar ska ha samma skatteregler inom hela EU.

Att Norge, Island och Liechtenstein ingår beror på att reglerna i deras EES-avtal är desamma som i EU.

I brevet till EG-domstolen erkänner Sverige att nuvarande skattelagar på det här området strider mot EU:s regler. Regeringen ger besked om att svensk skattelag nu ska anpassas efter vad EU kräver.

Uppskovsrätten utvidgas
Finansdepartementet tänker inte förändra det som i dag gäller inom Sverige. Uppskovet med reavinstbeskattning för den som säljer sin bostad och köper en annan inom Sverige blir alltså kvar. Det nya blir att uppskovsrätten utvidgas till köp utomlands.

Det är också, enligt vad Ekot erfar, huvudspåret för den arbetsgrupp som regeringen tillsatt för att lösa frågan.

Arbetsgruppens stora problem är hur det ska till för att svenska staten ska få in sina skatteinkomster när en svensk till exempel säljer sin spanska lägenhet utan att köpa en ny. I det läget ska ju säljaren betala skatt i Sverige och det är den skatteinbetalningen arbetsgruppen nu försöker säkra.

Arbetsgruppen ska vara klar i mitten av juni.

Inte tillräckligt för kommissionen
För EU-kommissionen är säkert brevet från den svenska regeringen positivt. Men det lär inte vara tillräckligt konkret för att kommissionen ska dra tillbaka sin stämningsansökan.

För att det ska ske vill kommissionen se åtminstone ett utkast till regeringsförslag och datum för när de nya reglerna ska börja gälla.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista