Kulturkrönikan 14 maj

Förälskelse har sen gammalt beskrivits med ord som ”det sa bara klick”. I internetåldern har klicket fått dubbel mening. Med rätt klick på en kontaktsajt sägs man idag nå sin ”drömpartner” på nätet. Kontaktformen har exploderat och blivit de snabbast växande av alla slags nätsidor.

Sociologen Maria Törnqvist skriver i tidskriften Axess om den nya nätbundna kärleken. Sen dess har också Svenska Dagbladet inlett en serie om klickkärlek.

För många har så kallad nätdejting blivit en bekväm genväg förbi trista könsroller med fylla och dyra notor på krogen. Nätkontakterna sägs också passa bra för ”blyga nordbor som inte dejtat tidigare”.

Mätningar visar att antalet svenskar som under ett kvartal besökt en kontaktsajt nu snabbt närmar sig en miljon. Och utbudet breddas: för troende finns nu kontaktsajten ”7e himlen” och för landsbygdsbor ”Farmer Dating”, homo- bi- och transsexuella finner egna kontaktvägar. Geografiska avstånd är inte längre hinder för att utveckla romanser.

”Kontaktsajterna berättar om vår tids förhoppningar och rädslor” finner sociologen Törnqvist i Axess. Och frågar sig bland annat hur gårdagens litet skamstämplade kontaktannonser plötsligt blivit helt etablerade. Nätflirten bjuder en lagom mix av anonymitet och intimitet, möjlighet att hålla kontroll över avstånd och kontakttillfällen gentemot motparten och chans att regissera den image man ger av sig själv innan man känner sig mogen till ett möte ansikte mot ansikte. I så kallad RLI, Real Life Interaction.

Den som tröttnat på kontaktpersoner och också på presentationen av det egna jaget kan ”styla om” sin presentation och bekvämt logga in sig under ny signatur.

Profilerna skapas, skriver artikelförfattaren ”i spänningen mellan individualitet och likriktning”.

Det kan tilläggas att ett svep över nätpresentationer visar en ibland komisk anhopning av personer som alla uppskattar ”en god middag, trevligt umgänge, resor, böcker, skogspromenader, trevliga hemmakvällar och allt som gör livet värt att leva”. Individualitet kan kännas svårare att sålla fram, även om nätsociologen Törnqvist finner att ”sajterna rymmer en plats där varumärket jag kan skapas”.

I nätflirtandets värld samsas alltså anonymitetens trygghet med lanseringen av vårt drömjag enligt tidens koder, och vår jakt på drömduet. Mer ambitiösa presentationer rymmer ofta små videoglimtar, schlagertruddelutter, kanske porträtt på hunden och på presentatören själv i solstekt semesterpose. Ett livsmotto kan också höra till - som ”Man får inte roligare än man gör sig”, eller ”Lär dig livets stora gåta: älska, glömma och förlåta”.

Könsrollerna på nätkontaktmarknaden tycks mer jämlika än i gamla tiders kontaktannonser, finner artikelförfattaren i Axess. Både män och kvinnor skriver ordrikt om sig själva ”i denna tid när kärlekssökandet tycks gå i cirklar kring den egna spegelbilden”. Det ungprofilerade Spraydate andas som många kontaktsajter stor hurtighet, upplägget är mycket lättsamt, kanske för att motverka den rädsla som det ändå rymmer att riskera sig själv i en kärleksrelation.

Även om foton förekommer i nätkontaktandet gör mediet att verbal förmåga kan vara störst tillgång - i motsats till den visuella krogmiljön. ” På nätet”, säger en besökare, ”lär man känna nån inifrån och ut istället för tvärtom”. På nätet har man helt enkelt betänketid.

Samtidigt, skriver artikelförfattaren, finns ett stråk av brutalitet i nätkontaktandet, en känsla av snabbkonsumtion, att på några sekunder bedöma medmänniskors värde. Det gränslösa utbudet lockar också med ständigt löfte om att något roligare kan dyka upp med nästa klick, sen den senaste klickkontakten börjat tråka ut.

Nätkontakternas kalkylerade kärleksjakt kan också stå i motsättning till vår längtan efter överraskningen, att ”drabbas” av förälskelsen, att ”fall in love”, antyder vår nätsociolog. Vi längtar efter den fullständiga kontrollen - på samma gång som vi i hemlighet drömmer om att tappa den. För en kärlek som inte fastnar i några nätmaskor.

Johannes Ekman
johannes.ekman@sr.se