Svenskt Näringsliv: Reformer för företagande nödvändig

Svenskt Näringsliv presenterade på torsdagen en rad förslag som syftar till att skapa 500 000 nya jobb. Men Svenskt Näringslivs vd, Urban Bäckström, har svårt att peka på vilka förslag som är helt nya.

– Det finns säkert nya inslag i det här, men också gamla. Men vi har inte haft den utgångspunkten. Vi har frågat företagare runt om i hela landet, experter och samhällsdebattörer för att se vad de tycker, vad de upplever som problem. Det är ju de som ska anställa många personer, säger Urban Bäckström.

Sänk företagsskatterna och priset på arbetskraft. Modernisera arbetsrätten. Slopa medfinansieringen av sjukersättningen. Det här är bara några av förslagen som Svenskt Näringsliv har med i sin rapport om vad som ska kunna skapa 500 000 nya jobb i Sverige.

1 000 fick frågor
Förslagen har tagits fram genom att Svenskt Näringsliv givit en kommission i uppdrag att fråga 1 000 företagare, forskare och samhällsexperter vad de tror är nödvändigt för att öka sysselsättningen i Sverige.

Frågan är då hur realistiskt det är att förslagen som nu ligger klara leder fram till den önskade målsättning om en halv miljon jobb. Urban Bäckström tror att förslagen räcker.

– Det är inte bara realistiskt, det är nödvändigt för hela samhällsekonomin.

Att det är nödvändigt kan säkert många skriva under på, men är det realistiskt att de här förslagen leder fram till 500 000 nya jobb?

– Vi har ju tittat på andra länder där precis samma sak har skett. Det finns ett antal europeiska länder och andra länder där precis det här har inträffat, med en stark sysselsättningsökning. Den har då föregåtts av ett antal reformer i de länderna, säger Urban Bäckström.

Facket kritiskt
Från fackligt håll är man inte särskilt imponerad av rapporten. En halv miljon jobb behövs egentligen inte för att klara välfärden, 300 000 räcker, enligt LO:s chefsekonom Dan Andersson.

Han anser att Svenskt Näringsliv gör fel som räknar in högskolestudenter bland de arbetslösa.

Svenskt Näringsliv har i sin rapport också flera förslag om hur nya företag ska skapas. Men inte heller dessa imponerar på Dan Andersson.

– Alla de här förslagen omfördelar jobb. Det blir inte fler jobb för att en löntagare kallar sig för företagare och säljer tillbaka sina tjänster till sin gamla arbetsgivare.

– Det är en omfördelning av jobb från löntagare tillföretagare. Det blir färre LO-medlemmar och fler medlemmar i Svenskt Näringsliv, säger Dan Andersson.

Johan Sjöholm
johan.sjoholm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista