Chef på statligt verk mutmisstänkt

En chef och flera anställda på statliga Riksantikvarieämbetet misstänks ha tagit emot mutor av ett konsultföretag. Statsåklagare Nils-Erik Schultz på Riksenheten mot korruption har inlett en förundersökning om mut- och bestickningsbrott.

– Jag ska titta på om det har funnits en risk för att man i upphandlingsförfarandena har valt det här företaget före andra eftersom det här företaget har varit generöst, säger statsåklagare Nils-Erik Schultz.

Misstankarna gäller en av cheferna på en av Riksantikvarie-ämbetets avdelningar och några av hans anställda som ska ha låtit sig bjudas på julbord och seglatser i Stockholms skärgård av ett konsultföretag.

Köpt av företaget i flera år
Under en rad år har myndigheten, som bland annat ansvarar för kulturarv, haft konsultföretaget som leverantör och köpt in varor och tjänster från företaget.

Det var Riksantikvarieämbetet som anmälde misstanken om mutbrott till polisen.

Ser allvarligt på det
Jill Gavelin tillförordnad administrativ chef på Riksantikvarieämbetet säger att de ser mycket allvarligt på den här frågan.

– Det var ju därför den togs upp och hanterades på myndigheten och att vi sedan gjorde en polisanmälan om en skälig misstanke. Det är ett brott och vi har som myndighet skyldighet att anmäla misstanke om brott, säger Jill Gavelin på Riksantikvarieämbetet.

Praxis är oftast att en statlig tjänsteman kan bli bjuden på enklare förtäring som till exempel frukost eller lunch men bara i ett sammanhang där en leverantör har ett arrangemang där det ingår någon form av utbildning.

Ser över sina rutiner
Jill Gavelin säger att de nu ser över myndighetens rutiner vad gäller representation.

– Självklart har det här, precis som exempelvis Systembolagets skandal, lyft upp frågan på ett väldigt tydligt sätt för det flesta myndigheter, och även för oss. Vi håller på att revidera vår policy, säger Jill Gavelin på Riksantikvarieämbetet.

Ulrika Mannberg
Ulrika.mannberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".