Knarkbekämpning får 225 nya miljoner

I höst kommer regeringen att presentera hur narkotikabekämpningen ska bedrivas de närmaste fyra åren. Men redan nu har Ekot tagit del av den nationella ''Aktionsplan mot narkotika'' som håller på att bli klar. Regeringen väntas i höst tilldela arbetet 225 miljoner.
– Vi kommer att arbeta förebyggande. Vi kommer också att samrabeta med storstäderna där vi försöker komma åt hela kedjan, både förebyggande och kontrollsidan, säger Björn Fries är regeringens narkotikapolitiske samordnare. 100 miljoner till kriminalvården Regeringen väntas i höst tilldela arbetet Aktionsplan mot narkotika 225 miljoner. 100 miljoner får kriminalvården, för att arbeta fram handlingsplaner för kriminella med narkotikaproblem. Pengarna är fördelade på tre år och arbetet Aktionsplan för narkotika kommer att fokuseras på förebyggande arbete, berättar Björn Fries. Forskning får pengar Andra områden som ska ges stöd är forskningen. Bland annat forskning om vård, behandling, attityder och drogvanor i nöjesvärden. Men även Beteende och Narkotikans väg till Sverige. Björn Fries har för avsikt att minska tillgången på narkotika genom att stödja samarbete mellan näringsliv, tull och polis. – Men vi kommer också att bedriva en del forskning om kontrollen som till exempel tullen som själva faktiskt inte vet vilka metoder som är de effektivaste, säger han. Mot partydroger Missbrukarvården ska utveckla nätverk och insatser tilldelas för att förhindra ungdomar att använda partydroger. Men för ett lyckat arbete kommer det att krävas att alla resurser nu samordnas, säger Björn Fries. – Huvudproblemet med narkotikarbetet inte är pengar alla gånger, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".