Invånare i Mogadishu söker skydd från striderna.

Många döda i svåra strider i Somalia

Dödstalen stiger i Somalias laglösa huvudstad, där strider nu rasar för femte dagen i följd. Det är i gatustrider som blossat upp mellan militanta islamister och en USA-stödd allians av krigsherrar.

Kulor och granater flög åt alla håll under hela natten, rapporterar olika nyhetsbyråer, och det är mestadels civila som har hamnat i kulregnet. Minst ett hundratal har dött sedan striderna blossade upp i söndags, och dubbelt så många uppges ha skadats.

Det är de militanta islamisterna som har förklarat ”heligt krig” mot Somalias övergångsregering och en allians av lokala krigsherrar, som säger sig bekämpa terrorism och uppges ha visst stöd från USA.

Lönsam vapensmuggling
Islamisterna, under ledning av elva shariadomstolar kontrollerar nu huvuddelen av Mogadishu, och flygplatsen och hamnarna, där den lönsamma smugglingen av vapen och narkotika drar in stora pengar varje dag.

Somalia som stat brakade samman för 15 år sedan, och sedan dess har lika många fredsförsök gjorts och övergångsregeringar bildats. Den nuvarande regeringen, som är en hopsamling av alla ledande personer i Somalia, krigsherrar, klanledare och religiösa ledare, bröt samman redan första dagen och presidenten har aldrig vågat sätta sin fot i huvudstaden Mogadishu, som styrs av det fiktiva parlamentets talman.

I det laglösa kaos, har shariadomstolarna skapat en viss ordning, men under motstånd från alliansen av krigsherrar, som liksom USA ser Somalia som en grogrund och träningsläger för terrorister. Även om USA inte öppet medger sitt stöd till alliansen, så förnekas det inte heller.

Strider för tredje gången i år
Därför ses nu striderna, som blossat upp för tredje gången i år, som ett symboliskt krig mellan USA och den militanta grenen av islam.

En FN-rapport uppger att vapenembargot till Somalia dagligen bryts, och vill ha riktade sanktioner mot vissa ledare, något som FN:s säkerhetsråd motsatte sig på onsdagen.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista