Rätt hjälp kunde ha förhindrat utnyttjande

Den omfattande kopplerihärvan i Bollnäs, där sju tonårsflickor utnyttjades sexuellt och också sålde sex, skulle ha kunnat förhindras om socialtjänsten i kommunen hade sett till barnens behov tidigare. Det visar en ny utredning.

På torsdagen presenterades den oberoende utredning som socialtjänsten i Bollnäs har beställt.

En av utredarna är socionomen Ingrid Åkerman som tidigare bland annat har deltagit i utredningen om sexuellt exploaterade barn i Sverige.

– Det vi har kommit fram till är att det här är flickor som tidigt har varit kända inom socialtjänsten, där familjen och föräldrarna har fått mycket stöd och hjälp, men man har missat att ta reda på hur den hjälpen har påverkat barnen.

Hur ser du på socialtjänstens agerande?

– Socialtjänsten har haft ett jättejobb, de har gjort väldigt mycket. Problemet är att man inte har gjort en analys av vad man har gjort och misslyckats med, säger Ingrid Åkerman.

Det handlar om sju tonårsflickor som med start i början av 2000-talet hamnade i en kopplerihärva där sju äldre män utnyttjade flickorna sexuellt. Flickorna fick också sälja sex i olika delar av Mellansverige i utbyte mot pengar, alkohol och droger.

Koppleriverksamheten började oskyldigt med att flickorna var med som lyckobringare på olika svartklubbar i landet.

Trasiga flickor
Det var trasiga flickor som alla haft trassliga uppväxter med uppslitande skilsmässor, utdragna vårdnadstvister, misstankar om övergrepp och misshandel och föräldrar som till exempel på grund av missbruk inte kunnat ta hand om sina barn. Det visar socialtjänstens egna akter.

Familjerna har därför fått mycket stöd av socialtjänsten. Men trots, eller kanske just på grund av, de många olika insatserna, som varit så koncentrerade på föräldrarnas behov, har flickorna själva hamnat i missbruk och självdestruktivt beteende.

Detta hade alltså i högre grad ha kunnat förutses av socialtjänsten, enligt de fyra oberoende utredarna.

Vill förhindra upprepning
Utredningen har beställts av Bollnäs kommun och nu ska man se över hur man ska kunna förändra verksamheten för att något liknande inte ska kunna hända igen.

– Vad vi har hört hittills, är det ju det här med tidiga insatser, att det är viktigt att sätta in det och att se barnet tidigt.

Tycker du att ni har det idag?

– Det finns säkert både och. Här kan vi bli duktigare, säger socialnämndens ordförande i Bollnäs, Christina Wall.

Jenny Sanner Roosqvist, Gävle
jenny.roosqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista