Årets hyreshöjningar blev mycket låga

Det blev mycket låga hyreshöjningar i allmännyttan i år. Det framgår av Hyresgästföreningens siffror från förhandlingarna om 580 000 lägenheter. Snitthöjningen blev bara 0,3 procent eller 14 kronor mer i månadshyra.

– Även om vi hade ambitionen att kunna sänka hyrorna i lite fler företag så får man ändå summera att sju av tio hyresgäster slipper hyreshöjning. Vi upplever att hyresgästerna tycker att det är ett positivt resultat, säger Per Svanberg på Hyresgästföreningen.

Svårt för privata höja hyran
Det återstår visserligen drygt 200 000 lägenheter att förhandla med de kommunala bostadsbolagen. Men snittsiffran 0,3 procent i höjning kommer knappast att ändras, tror Per Svanberg.

Det betyder också att de privata värdarna får svårt att höja hyrorna i år. De allmännyttiga bostadsbolagen är ju riktgivande enligt bruksvärdesprincipen.

Nu ska vi jobba vidare på den inslagna vägen, tycker Per Svanberg och menar att Hyresgästföreningen ska kräva oförändrad hyra eller hyressänkning även för nästa år.

Stark ekonomi i kommunala bolag
Många kommunala bolag har mycket stark ekonomi. Men även staten kan hjälpa till, anser Per Svanberg.

– Staten kallar själv fastighetsskatten på hyresrätter för en skattesanktion. Den tycker vi ska tas bort, säger han.

Kan det bli ett systemskifte där hyresgäster slipper höjningar flera år i rad?

– Ja, vi hoppas ju det. Hyresrätten har hamnat lite i strykklass. Och ska inte Hyresrätten straffa ut sig utan vara ett alternativ även för dem som kan välja på bostadsmarknaden så måste hyrorna hamna på mer rimliga nivåer, säger Per Svanberg, bostadspolitisk chef på Hyresgästföreningen.

Lars-Erik Backman
lars-erik.l.backman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista