Mobilbonus kan kosta miljoner

Bedrägerierna med kontantkortstelefoner kostar myndigheter och företag mångmiljonbelopp. Nu uppmanas landsting och kommuner nu att spärra sina växlar för mobilföretaget Comviqs bonussystem eftersom det inneburit att deras telefoner används för att ladda kontantkorten.
- Vår bedömning är att det handlar om tusentals fall hittills och att det skulle kunna röra sig om 100 miljoner sen några år tillbaks, säger presschefen Hans G Larsson hos konkurrenten Telia. Han säger också att med många av landets stora växlar som kunder, är man väl medveten om problemet. 100 miljoner som är rena rama bedrägerier då alltså? - Ja, vi varnar ju våra kunder när vi ser misstänkta trafikmönster, säger Hans G Larsson. Svårt hitta den skyldiga Comviq betalar 25 öre per minut för varje inkommande samtal till deras kontantkortsmobiler. Men systemet utnyttjas alltså då personer helt enkelt ringer upp från någon annan telefon och sen låter luren ligga och ticka in bonus. Eftersom kontantkort inte går att spåra är det oftast svårt att hitta den skyldige. Rekordet är enligt Telia en skola i Norrköping förra våren där en telefon låg avlagd i 312 timmar alltså två veckor men problemet finns på många håll. Inbrottstjuvar tankar mobilen Till och med Post- och telestyrelsen har drabbats och enligt Hans G Larsson på Telia finns det också exempel på när privatpersoner utsatts för inbrott och där tjuven passat på att använda telefonen för att tanka sin mobil. Men oftast tror han ändå att det handlar om vanliga Svenssons som ligger bakom. - Jag tror inte heller att man uppfattar det som en brottslig handling mot sin arbetsgivare när man gör de här sakerna, säger han. Tele 2 har en annan bild än Telia Lars Johan Jarnheimer är VD för Tele 2 som äger Comviq, säger att man redan idag har ett bra samarbete med de som drabbas av det här missbruket. Han menar också att det handlar om ett fåtal fall om året. – En kundstock på över en miljon ska inte behöva lida för ett fåtal missbrukar systemet, säger han. Men vad är tanken med produkten, att belöna de som har många vänner? – Här har man ett incitament genom att ha telefonen på att få pengar för att ringa för längre fram, säger Tele 2:s VD.
Rickard Jakbo och Daniel Rundqvist

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".