Skadegörelse ett problem.

Högstadieskola i Malmö läggs ner

Den numera riksbekanta högstadiet vid Hermodsdalsskolan i Malmö kommer att stängas. Det beslutade fullmäktige i stadsdelen Fosie på torsdagen.

Från och med höstterminen 2007 kommer Hermodsdalsskolans högstadium vara nedlagt och det är den första skolan i landet som stängs pågrund av skadegörelse, hot och framför allt urusla studieresultat.

– Resultaten har blivit sämre och sämre och Skolverket presenterade siffror på att 48 procent var kvalificerade för nationella programmet, men enligt de senaste siffrorna som vi har fått är drygt 42 procent  kvalificerade så det går fortfarande neråt, säger Christer Brandt, socialdemokratisk ordförande i Fosie stadsdelsfullmäktige.

Kritik mot anledningen
Det som skapat sådan debatt är inte att man lägger ner ett högstadium utan själva anledningen, det vill säga att politiker löser problem som bråk, omfattande skadegörelse, mordbrand och dåliga studieresultat genom att helt lägga ner ett högstadium.

Men enligt socialdemokraten Christer Brandt är det många som inte fått komma till tals i debatten. Det är bland andra föräldrar till barnen i låg- och mellanstadiet som varit rädda att skicka sina barn till skolan.

– När förslaget blev känt ringde många och sa att de uppskattar det här och tycker att det är bra, säger han.

Skolplatser måste bort
Bakom dagens nedläggningsbeslut finns också en annan verklighet. Minst 2 500 skolplatser i Malmös grundskolor måste bort de närmaste åren.

Det är för få elever och enligt skolpolitikerna handlar det om att betala lärare eller betala hyra för tomma outnyttjade lokaler.

För högstadieeleverna Brenda och Berna Agyekum var ändå dagens nedläggningsbeslut en besvikelse.

– Det är ett dåligt och fel beslut eftersom det inte är alla som förstår och sånt.

– Jag grät i morse och trodde inte att det skulle bli något beslut. Det för jävligt.

Jens Ericson, Malmö.
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista