Londonterrorister hade al-Qaidakontakt

Ledaren för de självmordsbombare som förra sommaren dödade 52 människor i London hade regelbunden kontakt med någon i Pakistan före dåden, men det är oklart om gruppen hade direkt kontakt med al-Qaida. Det sägs i den brittiska regeringens rapport.

Den brittiska regeringen lade fram sin officiella rapport om terrordåden på onsdagen. Rapporten säger också att gruppen hade tillverkat sina sprängladdningar själv av material som var lätt att hitta på den öppna marknaden.

Västeuropas första självmordsattacker var en välplanerad, men relativt billig operation, utförd av fyra unga brittiska muslimer vars motivation antagligen var vrede över orättvisor de ansåg att muslimer världen runt utsätts för, i kombination med en vilja till martyrskap.

Det är huvudbudskapet i den rapport den brittiska regeringen lade fram på onsdagen, vad regeringen kallar en ”berättelse” om vad man vet hittills.

Besökte Pakistan
Av berättelsen framgår att två av de fyra var i Pakistan och antas ha fått något slags träning där och att de började planera dåden efter hemkomsten i februari förra året. Det framgår också att de hyrde en lägenhet i Leeds – som tre av de fyra kom ifrån --speciellt för att tillverka sprängladdningarna i.

Hela operationen, inklusive resor till Pakistan, kostade antagligen inte mer än drygt 100 000 kronor och materialet till sprängladdningarna var sånt som var lätt att hitta på öppna marknaden. Däremot tros de inte ha hittat recepten på internet utan fått råd av någon som visste hur man gör.


Kopplingen till al-Qaida oklar
Ledaren för de fyra, Mohammed Siddique Khan, en till synes välanpassad lärarassistent, hade regerbundna kontakter med någon i Pakistan under tiden just före terrordåden.

Men det är ännu inte klart med vem, och regeringsrapporten säger att Khan och en till i gruppen kan ha träffat folk med anknytning till terrornätverket al-Qaida i Pakistan men att det inte finns några bevis för direkt al-Qaidainblandning.

Dagens rapport är inget slutligt dokument, den enorma polisutredningen pågår fortfarande. Och vad som ännu inte är klart är vad som radikaliserade dessa fyra unga brittiska muslimer till den punkt där de var redo att döda sina egna landsmän.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista