USA Today: Miljoner telefoner övervakas

200 miljoner telefoner och mobiltelefoner i USA övervakas av den amerikanska underrättelsetjänsten National Security Agency, NSA. Det uppger tidningen USA Today.

– Se på den här rubriken: NSA har gigantiska databaser över amerikaners telefonsamtal. Vi borde skämmas, sa den demokratiska senatorn Patrick Lehy på torsdagen med anledningen av artikeln i USA Today.

Uppgifter om de flesta amerikaners telefonsamtal finns lagrade i en av världens största databas hos spionorganisationen NSA.

Började efter 11 september
Efter den 11 september 2001 slöt NSA avtal med de största telefonoperatörerna AT&T, Verizon och Bell South om att leverera detaljerade samtalslistor över kundernas telefonsamtal. Bara en av operatörerna, Quest, vägrade på grund av att förfarandet inte godkänts av domstol.

Med hjälp av dessa samtalsloggar, som omfattar miljarder telefonsamtal, söker NSA sedan efter misstänkta mönster som kan spåra kontakter med utländska och inhemska terrorister. I nästa steg kan sedan misstänkta telefoner enkelt bandas på hårddiskar.

Agenter i slokhatt tillhör det förgångna 
Samtalen kan antingen analyseras med datorprogram som söker efter nyckelord eller avlyssnas manuellt. Den nya tekniken har gjort att hemliga agenter i slokhattar som kopplar in sig med banankontakter i telefonskåp och sitter och väntar i en bil nu definitivt tillhör historien.

NSA har tidigare medgett att man läser e-post och avlyssnar telefonsamtal från utlandet utan domstolsprövning. Det nya är att huvuddelen av USA:s telefoner loggas i NSA:s centraldatorer.

Reaktionerna på detta varierar starkt – från att det är självklart att säkerhetstjänsterna ska använda modern teknik i kriget mot terrorismen även om lagarna inte hunnit med, till att USA har blivit ett storebrorssamhälle där myndigheterna ser allt.

Thomas Nordegren, New York
thomas.nordegren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista