Milosevic har suttit ett år i häkte i Haag

Jugoslaviens förre president Slobodan Milosevic har i dag suttit i krigsförbrytartribunalens häkte i Haag precis i ett år. Det har varit ett år med många motgångar för åklagarsidan och ett år där Milosevic skickliga demagogi kunnat blomstra.

Året med Milosevic i Haag har varit ett lärorikt år och ett år som vänt upp och ner på många begrepp, skyddad identitet har avslöjats av jugoslvaiska media och så kallade insider-vittnen har visat sig ganska så ihåliga. Sin egen bästa advokat Milosevic vägran att använda sig av en försvarsadvokat väckte huvudskakningar men ganska snart insåg både jurister och vi journalister att den juristutbildade Milosevic onekligen själv är den bäste advokaten, djävulens advokat frestas man att säga. Psykar vittnena För hans fräcka, ja skamlösa sätt att ifrågasätta vittnenas trovärdighet, gör att många vittnen tappar fattningen och dessutom inte alls framstår i den sköna belysning som åklagarsidan velat. Trots att vittnena och Milosevic bara sitter några meter från varandra så vägrar vittnena att bevärdiga Jugoslaviens förre diktator med en blick. I ständig kontakt med gamla säkerhetspolisen Det sägs att Milosevic står i ständig telefonkontakt med gamla medarbetare inom säkerhetspolisen som kan plocka fram de mest komprometterande uppgifter om vittnena. Och när det inte räcker upptar Milosevic tiden med procedurfrågor eller ett aldrig sinande ordflöde. Inte för ett ögonblick märker man att 60-åringen verkar trött eller okoncentrerad, snarare uppiggad. Domstolen som bra plattform Domstolen i Haag skänkte så att säga Milosevic en plattform varifrån han inför massmedia fritt kan framföra sina åsikter och han strör omkring sig till synes hjärtskärande repliker som: om Amerikas president skickar soldater till andra sidan jordklotet för att försvara sig mot terrorism skulle jag då inte få bekämpa terrorism i Kosovo, i mitt eget land? Detta det första året i Haag har uteslutande handlat om Kosovo, sedan väntar ytterligare 61 åtalspunkter för brott begångna i Kroatien och Bosnien.

Kjell Albin Abrahamson, Wien
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".