Ségolène Royal.

Royal populär fransk presidentkandidat

I Frankrike har den socialistiska parlamentsledamoten Ségolène Royal seglat upp i topp i opinionsmätningarna inför nästa års presidentval. Som kvinna har hon mött hårt motstånd inom sitt eget parti, men nu tyder mätningarna på att vindarna har vänt och att hon nu är favorit som partiets kandidat.

Den 52-åriga fyrabarnsmamman Ségolène Royal har varit en nära medarbetare till president Mitterand. Hon har varit utbildningsminister, miljöminister och familjeminister.

Men denna meritlista har inte hejdat de många männen inom socialistpartiet, som också drömmer om att bli president, att tala om Ségolène Royal, som en skönhet utan projekt.

Kommer då herrarna, elefanterna som de kallas här, att ge er sitt stöd?

– Det blir nog svårt för en del av dem, men jag har hört att gazeller springer fortare än elefanter, säger Ségolène Royal och skrattar.

Hälften av rösterna
Och visst, gasellen Royal fick i den senaste opinionsundersökningen bland partikamraterna 50 procent av rösterna, medan nästa person, Lionel Jospin, premiärministern som total misslyckades i presidentvalet 2002, fick bara 14 procent.

Och gasellens livskamrat, partisekreteraren François Hollande stannade på tre procent. Leende kommenterar Royal att:

– Mätningar är mätningar, men det är klart de säger ju något.

Två huvudkandidater
I dagsläget ser presidentvalet nästa vår ut att stå mellan mellan Ségolène Royal och högermannen, inrikesministern Nicolas Sarkozy. De ligger mycket jämnt i de flesta mätningar hittills.

Båda är erfarna, politiker, men uppfattas samtidigt stå för något nytt, vilket fransmännen efterlyser. Kanske särskilt dessa dagar då Frankrike skakas av en invecklad smutskastningskampanj riktad mot bland andra Sarkozy och där den senaste pusselbiten säger att även president Chirac är inblandad.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista