Allt fler vårdar anhöriga hemma

Mer än var femte vuxen svensk ger regelbundet vård eller omsorg till en äldre, sjuk eller handikappad anhörig. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen. Åtstramningar inom äldreomsorgen, och större sociala nätverk gör också att gruppen anhörigvårdare växer.

– Jag duschar honom, bäddar åt honom och klär honom. Och jag tar hand om sysslorna efter det, både disk och att alltid finnas till hands för Ingemar, säger Claire Törhagen.

I över 20 år har snart 80-åriga Claire Törhagen tagit hand om sin man Ingemar, som lider av svår reumatism. Även när hon arbetade heltid på bank.

Det finns många undersökningar om vilken vård äldre människor får, men den rapport som presenteras på fredagen är den första om vilka som ger hjälpen.

Enligt rapporten ger mer än var femte vuxen svensk regelbundet omsorg till någon äldre, sjuk eller handikappad, i eller utanför det egna hushållet.

Kvinnorna ger tyngre hjälp
Det är nästan lika vanligt att män ger hjälp som att kvinnor gör det, men kvinnor gör det oftare och uppgifterna är tyngre.

De flesta av omsorgsgivarna, som de kallas i rapporten, hjälper någon utanför det egna hushållet och de ger inte lika mycket hjälp som Claire. Vanligast är tillsyn och att man hjälper till med handling, matlagning, eller städning.

Både Socialstyrelsen och Statistiska centralbyrån har konstaterat att åtstramingar och förändringar inom äldrevården de senaste åren har inneburit att anhöriga får ta på sig ett allt större vårdansvar.

Och de som ger hjälp och vård blir också fler, säger Gerdt Sundström, professor på institutet för gerontologi i Jönköping och den som sammanställt rapporten.

– Det tror vi beror på dels att den offentliga omsorgen har slagit i taket och att fler svenskar har någon nära anhörig. Och när denna anhörige behöver hjälp då ger man den hjälpen.

Delat ansvar
Ett delat ansvar mellan den offentliga vården och anhöriga är också vad de flesta äldre föredrar.

Ingemar och Claire Törhagen är mycket nöjda med den hjälp de har fått, men vill så länge det är möjligt klara sig själva och bo kvar hemma.

– Inte vill jag komma in på ett hem om jag kan slippa. Fast det kan ju hända att den dagen kommer och man måste göra det, säger Ingemar Törhagen.

– Annars kanske vi kan komma på ett gemensamt hem, säger Claire Törhagen.

– Ja, då kanske det kan gå, säger Ingemar Törhagen.

Katarina Schulz
katarina.schulz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista