Lagring av e-post utreds.

Ingen lagring av surfning och chat

Regeringen ska i nästa vecka tillsätta en utredning om hur lagring av mobilsamtal och e-post ska genomföras i Sverige. Lagringen är ett resultat av en överenskommelse inom EU.

Sverige har möjlighet att genomföra fler åtgärder men regeringen vill sätta stopp vid det EU-överenskommelsen gäller.

Överenskommelsen inom EU som nu ska in i svensk lag gäller fast och mobil telefoni, internetåtkomst, e-post och internettelefoni. Det handlar om vem som hade kontakt med vem och vid vilken tidpunkt.

Utöver detta har Sverige nu möjlighet att inom Sverige införa lagring på fler områden. Den lista som Sverige var med om att ta fram från början omfattade också surfning på nätet, alltså vilka hemsidor som besökts och chat.

Enligt överenskommelsen
Men i direktiven säger justitieminister Thomas Bodström klart och tydligt att uppgifter om surfning och chat inte ska få lagras. Justitieministern tycker att Sverige ska hålla sig till det EU-länderna kommit överens om.

– Jag tycker att det vore fel att det som vi nu inte har i överenskommelsen skulle ta med det i den här utredningen. För det här har ju kommit till för att vi har nått vår överenskommelse, men där vi också passar på att göra en utredning av det som finns i Sverige i dag.

Men vore det inte bra för polisen att kunna titta på chat?

– Jo, fast jag tror att med de möjligheter man har idag så kan man trots allt, och det visar erfarenheter i Sverige inte minst, klarar upp väldigt många brott, säger Thomas Bodström.

– Det viktigaste är att man kan se vilka personer som har varit i kontakt med varandra och var de har befunnit sig och när de har haft kontakt med varandra via mobiltelefoner eller e-post. Det är det allra viktigaste.

Lagringstid
Utredningen ska också bestämma hur länge uppgifterna ska sparas i Sverige. Här kan Sverige välja mellan allt från sex månader till två år. Direktiven talar om minst ett års lagring.

Justitieminister Thomas Bodström vill också ha förslag om hur kostnaderna för lagringen ska fördelas mellan teleoperatörer och polis. Thomas Bodström tycker att det är viktigt att polisen är med och betalar.

– Jag tycker att det är viktigt att polisen är med och betalar därför att annars kan det vara så att polisen begär enormt mycket uppgifter som kanske inte är absolut nödvändigt i enskilda situationer och att det blir oskäligt betungande för teleoperatörerna. Det ska vara en fördelning och det ska bara vara när det är absolut nödvändigt.

Utredningen ska vara klar i april nästa år och utredare blir Ekobrottsmyndighetens chef Gudrun Antemar.

Herman Melzer
herman.melzer@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista