Kombattanterna efter duellen.

Löften om höjda bidrag i valduell

Statsminister Göran Persson lovade höjda barnbidrag och troligen bättre stöd till pensionärerna i en debatt mot moderatledaren Fredrik Reinfeldt i Sveriges Television på torsdagskvällen.

– Barnbidragen kommer att justeras också under nästa mandatperiod, säger Göran Persson.

Hur mycket?

– Det får vi komma tillbaka till i valmanifestet.

Bostadstillägg för pensionärer
Göran Persson var inte så precis i sina löften. Men uppenbarligen ville han i torsdagskvällens debatt locka såväl barnfamiljerna som de äldre. I debatten antydde han höjda bostadstillägg för pensionärerna.

– Inte är pensionerna för höga, det kan jag säga. Jag har inga löften om att höja pensionerna, om vi ska satsa ekonomiskt på ålderspensionärerna, så kommer vi att satsa på den grupp som har det sämst ställt, det är bostadstilläggen, sa Persson. 

Dyrbara löften
Men om det blir ett tydligt löfte får vi veta först när socialdemokraterna presenterar sitt valmanifest ett par veckor innan valet den 17 september. Efter debatten antydde Persson att även förtidspensionärerna då kan se fram mot höjda ersättningar.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt tyckte efter debatten att Persson var väl frikostig med sina löften, exempelvis om höjda barnbidrag.

– Det var inte det enda han lovade. Han skulle höja ersättningsnivåerna för sjukskrivna. Han var nästan inne på att lova mer pensioner också. Det var en av de dyraste tv-debatterna Göran Persson har genomfört kan jag säga, sa Fredrik Reinfeldt.

I debatten lyfte Reinfeldt fram behovet av fler riktiga jobb och en bättre skola, medan Persson ifrågasatte den borgerliga alliansens förslag om sänkt ersättning i a-kassan och sjukförsäkringen.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista